Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ...

Το πρόβλημα όλων των κομμάτων σήμερα είναι η κομματική σαβούρα που κουβαλάνε.

Λέμε συχνά ότι στην Ελλάδα δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας για να θρέψει το δημόσιο. Ακριβέστερο είναι το ότι στην Ελλάδα δουλεύει το ένα μισό για να ζει καλά το οργανωμένο στα κόμματα άλλο μισό.

Ό,τι δουλειά και να κάνεις είτε στον δημόσιο, είτε στο ιδιωτικό τομέα, μπροστά σου βλέπεις να σου κλείνει το δρόμο ή να σου έχει φάει τη δουλειά ή τη θέση "πλαγίως" κάποιο κομματόσκυλο του ενός ή του άλλου κόμματος.

Αυτό το έρμα που κουβαλάνε σήμερα τα κόμματα είναι αυτό που τα καθηλώνει στην αναξιοκρατία και στην αποφυγή λήψης σοβαρών αποφάσεων.

Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πλέον. Η Ελλάδα για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται μεγιστοποίηση του έργου που μπορεί να παράξει και αυτό μόνον με τη διαφάνεια και τη αξιοκρατεία μπορεί να επιτευχθεί.

Ποια είναι σήμερα η αίσθηση του μέσου πολίτη για την πολιτική και τα πολιτικά κόμματα; Η μόνη λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την πολιτική κατάσταση είναι η απαξίωση. Και να γιατί:

- Στα 5 ½ χρόνια πρόσφατης διακυβέρνησης της Ν.Δ. η χώρα βούλιαξε οικονομικά. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Σκάνδαλα, μίζες, ομόλογα, ασφαλιστικά Ταμεία, Βατοπέδι. Δεν είχαμε καν μια στοιχειώδη διαχείριση της παραπαίουσας οικονομίας μας. Θυμηθείτε μόνο πόσο τα ΜΜΕ μας παρουσίαζαν τον Καραμανλή ως τον καλύτερο "μεταπολιτευτικό" πρωθυπουργό!

Ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Παπανδρέου ότι εφαρμόζει λάθος οικονομική πολιτική και αναφέρεται σε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που αυτός θα έβλεπε να εφαρμόζεται. Βέβαια πέρα από γενικότητες δεν έχει καταστήσει σαφές το περιεχόμενο, τις πολιτικές και τα εργαλεία του δικού του μείγματος για την σύνθεσή του οποίου έχει δεσμευτεί να μιλήσει σε μια εβδομάδα. Τότε θα κρίνουμε αν οι οικονομικές ιδέες του είναι εφαρμόσιμες, αν ακολουθούν γραμμή αποδέσμευσης από το μνημόνιο, αν μπορούν να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη συγκυρία ή είναι "έπεα πτερόεντα" στη βεβαιότητά του ότι δεν πρόκειται ποτέ να τις εφαρμόσει.

- Από το παλιό ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια, θα υπήρξαν υπουργοί που σίγουρα έφαγαν χρήματα από μίζες έργων, εξοπλισμούς και άλλα (όπως βέβαια και η Ν.Δ.). Αλλά και από την κακή διαχείριση τόσων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τι ουσιαστικά απέμεινε;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται σήμερα από τις εσωτερικές του ατέλειωτες διαμάχες. Μέχρι σήμερα τι έκαναν οι συνιστώσες του για να διατηρηθεί αλώβητος; Έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ ουσιαστικές προτάσεις για μια διέξοδο απ΄ τα αδιέξοδά μας; Δεν είναι αυτός που εκμεταλλεύτηκε πολλές άθλιες τρομοκρατικές επιθέσεις, για να κινδυνολογήσει πως το σύστημα καταρρέει; Πρότεινε ποτέ κάτι άλλο ως εναλλακτική λύση;

- Το ΚΚΕ αποτελεί μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις με την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του που τυπώνει τις εφημερίδες των μεγάλων κεφαλαίων που σε άλλες συνθήκες κατηγορεί! Και φυσικά σε κανένα δεν επιτρέπει να κάνει έλεγχο στα οικονομικά του, γιατί πολύ απλά δεν επιθυμεί τον έλεγχο! Αλλά ως κόμμα του Κοινοβουλίου, δεν πρέπει να υφίσταται έλεγχο για τα οικονομικά του;

- Το ΛΑΟΣ λαϊκίζει στοχεύοντας σε ψήφους από τα δεξιά, ενώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι που έδωσαν κάποια ελπίδα σε κάποιους αφελείς για κάτι "άλλο", εξαφανίζονται σε όλα τα καυτά θέματα της καθημερινότητας...

Και όσο η κοινωνική αδικία θα αυξάνεται, τόσο θα αυξάνονται οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Αλλά κι αυτοί που θα απέχουν από τα πολιτικώς δρώμενα.

Μετά την επίσημη εξαγγελία από τον Φ. Κουβέλη της ίδρυσης του κόμματος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" αναμένεται με βεβαιότητα η αναγγελία και του κόμματος της Ν. Μπακογιάννη για το οποίο όπως λέγεται ενοικιάζονται γραφεία σε όλη τη χώρα. Και στις δυο περιπτώσεις η γέννηση κάθε κόμματος μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα ενός διαζυγίου. Επειδή μετά την γέννηση ακολουθεί ο θηλασμός, το ερώτημα είναι αν τα νέα κόμματα έχουν προοπτικές επιβίωσης μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο κλυδωνίζεται και αυτοϋπονομεύεται...

Για την "Δημοκρατική Αριστερά", η οποία στοχεύει στην προσέλκυση ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς οι οποίοι δεν καλύπτονται πλέον από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, οι λόγοι που οδήγησαν στο διαζύγιο, φαίνεται ότι είναι ικανές συνθήκες για την επιβίωσή του, ενώ για το κόμμα της Μπακογιάννη εκτιμάται ότι θα συντηρηθεί από το ρεύμα των ψηφοφόρων της ΝΔ που συνωστίζονται προς την έξοδο απογοητευμένοι από τις επιλογές της ηγεσίας και αναζητούν νέα πολιτική στέγη.

Πάντως και από τους δυο δεν περιμένουμε πολλά, αν χρησιμοποιήσουν παλαιούς και φθαρμένους "άστεγους" πολιτικούς που οι πολιτικές τους έχουν αποτύχει.


Εφ' όσον λοιπόν, στους κόλπους των νέων εγχειρημάτων συμπεριληφθούν άνθρωποι εγνωσμένου κύρους και χαρακτήρος, που απεχθάνονται την ξύλινη γλώσσα, μπορεί με το κύρος τους και τις γνώσεις τους να διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Η επαναχρησιμοποίηση ανθρώπων αερολόγων, που βλέπαμε στις τηλεοράσεις, θάναι μια από τα ίδια. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και το σύνδρομο της "καρέκλας" απεμπόλησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης λες και είχαν υπογράψει συμβόλαιο να μην εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, που κατά καιρούς τους παρουσιάζονταν.

Οι παλαιοί που πέρασαν άφησαν τα ίχνη τους, δοκιμάστηκαν στη δημόσια ζωή, ο κόσμος τους έμαθε για τα καλά και δεν πιστεύει πια, ότι οι ίδιοι σε νέα κόμματα θα βοηθήσουν τους αρχηγούς των στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η δυσπιστία του κόσμου, ως προς τη διαχείριση της εξουσίας οφείλεται στο ότι πιστεύει, πώς δεν υπάρχει ιδεολογικό υπόστρωμα και το ενδιαφέρον των πολιτικών εξαντλείται στην προσωπική των ευμάρεια.

Παρά ταύτα υπάρχουν πολλοί, που θεωρούν, ότι πολιτικά πρόσωπα υγιή, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, υπό στιβαρή ηγεσία θα μπορέσουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Οψόμεθα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: