Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΑΝΕΡΓΙΑ, ΝΕΟΙ ΚΙ ΕΡΓΑΣΙΑ...


Ανεργία καλπάζουσα για πολύ κόσμο και ανεργία των νέων σε μεγαλύτερα ύψη. Η Ελλάδα διεκδικεί εδώ και καιρό το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα το κατακτήσει άνετα.

Ένας στους τρεις νέους άνεργους. Η κοινωνία σταμάτησε να παράγει θέσεις εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ανεργία θα αυξηθεί για τους νέους, που τους έκλεψαν το μέλλον οι μεγαλύτεροι στα πλαίσια του δικού τους ευδαιμονισμού...

Οι νέοι που δεν έχουν μπούσουλα να προχωρήσουν, οι νέοι που τους γράφουν όλοι αφού κυνηγούν τους οικονομικούς δείκτες και τις στατιστικές και αγνοούν τους ανθρώπους με προβλήματα, αγωνίες και ζωή να ζήσουν...

Η μεγάλη άνοδος της ανεργίας, που συνδέεται με την ολοένα βαθύτερη οικονομική ύφεση, θα προκαλέσει νέα εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας των νέων. Η ένταξή τους στην αγορά εργασίας θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη και οι όροι για το δύσκολο ξεκίνημα από δυσάρεστοι έως απωθητικοί. Ήδη παίρνονται μέτρα για να μετατραπεί η γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 600 ευρώ. Με την ανασφάλιστη εργασία να κινείται στο 25% του συνόλου των απασχολούμενων και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (μερική απασχόληση, ωρομίσθιοι) να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, οι νέοι κινδυνεύουν να χάσουν εκτός από την επαγγελματική τους προοπτική και την κοινωνική τους αξιοπρέπεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων που βρίσκονται στο παραγωγικό στάδιο (7 στους 10) είναι προσκολλημένο στην οικογένεια και τις αξίες της, εξαιτίας της δύσκολης συγκυρίας, με το φάσμα της ανεργίας να επικρέμαται, αλλά και των χαμηλών αμοιβών που απολαμβάνει, αν επιτευχθεί να βρεθεί δουλειά.

Αλλά και 8 στους 10 νέους μας σήμερα δεν τολμούν να παντρευτούν, να κάνουν δική τους οικογένεια, φοβούμενοι τόσο την οικονομική δυσπραγία και ανασφάλειά τους, όσο και το επισφαλές της σχέσης που θα δημιουργήσουν. Εξάλλου η κοινωνική πολιτική προς την οικογένεια στη χώρα μας (αν υπάρχει κι αυτή) δεν έχει προσαρμοστεί στις αναδυόμενες νέες οικογενειακές συνθήκες και ανάγκες.

Από την άλλη, διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία των (νέων κυρίως) γυναικών, την υποτιθέμενη χειραφέτηση κι ανεξαρτησία και τη γενική ανασφάλεια αποθαρρύνουν τους νέους κάθε φύλου , από την επιλογή άλλων μορφών συμβίωσης.

Αρκετοί σκέφτονται ξανά την παλιά κι όχι καλή λύση της μετανάστευσης.

Κανείς δεν πρόκειται να κάτσει να δουλέψει εδώ για να πληρώσει τα σπασμένα. Κανείς δεν πρόκειται να κάτσει εδώ για να συμμετέχει είκοσι χρόνια σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για να πληρωθούν Ολυμπιάδες, Ολυμπιακές, εθελούσιες εξόδοι βολεμένων, κλπ σπατάλες που δεν του αφορούν...

Διορισμός ή και αργομισθία στο Δημόσιο, ικανοποιητικές αποδοχές χωρίς μεγάλη επαγγελματική πίεση, προετοιμασία για μελλοντική εθελούσια έξοδο, αποφυγή δύσκολων εργασιών στον αγροτικό τομέα, στις οικοδομές και στα τεχνικά επαγγέλματα.

Αφού τους εκπαιδεύσανε στην υπερβολική προστασία και στην απαράδεκτη χαλάρωση, τους αφήνουμε τώρα να αντιμετωπίσουν μόνοι τον οικονομικό και κοινωνικό οδοστρωτήρα του ΔΝΤ. Προσυπογράφοντας τα μέτρα του πολυσυζητημένου μνημονίου, κήρυξαν στην ουσία τον πόλεμο κατά της νέας γενιάς.
Μία κοινωνία που συμπεριφέρεται με τόσο σκληρό τρόπο στους νέους δεν μπορεί να έχει καλό μέλλον. Η κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση της ελληνικής νεολαίας επισημαίνεται πλέον στα περισσότερα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ για την ελληνική κρίση. Το χειρότερο είναι ότι έχει προγραμματιστεί, μέσω των μέτρων που περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο μνημόνιο, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των νέων.

Τεράστια κοινωνική πληγή. Αυτομόρφωση και δια βίου εκπαίδευση (το φετινό) θέμα των πανελληνίων αλλά μετά τη γίνεται;

Η αγωνία για το μεροκάματο του νέου είναι εμφανής και πασιφανής.

Λειτουργικά συστήματα που να κατοχυρώνουν την πρόοδο και την απασχόληση των νέων δεν προβλέπονται.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Πολλά και τίποτα. Το πιο εφικτό η απόπειρα αυτοαπασχόλησης, η δημιουργία μιας προσωποποιημένης δουλειάς για τον καθένα που έχει κάποια προσόντα και μπορεί να κάνει κάτι μ' αυτά.

Το μυστικό της επαγγελματικής επιτυχίας ειδικά αυτό τον καιρό, έγκειται στο να εστιάσει κάποιος με αποφασιστικότητα στον τομέα που αυτός διαφέρει από τους υπόλοιπους. Με άλλα λόγια, σε όλα αυτά που αυτός μπορεί να κάνει καλά ενώ οι ανταγωνιστές του τα αγνοούν ή δεν τα κάνουν καθόλου...

Η νέα γενιά δεν έχει προετοιμαστεί για τη φοβερή δοκιμασία στην οποία την υποβάλλουνε. Οι περισσότεροι γονείς μεγάλωσαν τα παιδιά τους σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής προστασίας, θεωρώντας ότι η οικονομική άνοδος των τελευταίων δεκαετιών θα τους επέτρεπε να σχεδιάσουν ένα αρκετά άνετο μέλλον σε συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού θερμοκηπίου.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η έκρηξη λαϊκής δυσαρέσκειας και η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος με τη σημερινή του μορφή θα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αντίδραση των νέων στο μέλλον που τους έχουνε ετοιμάσει εν αγνοία τους.

Όταν οργιστούν οι νέοι στα αλήθεια δεν θα μαζεύονται πια. Όχι οι γνωστοί - άγνωστοι επαγγελματίες της φασαρίας ούτε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές που κατακλύζουν τις πορείες μπροστά - μπροστά, μα όλοι οι σκεπτόμενοι νέοι, όταν αποφασίσουν να σηκωθούν για τα καλά από τις καφετέριες, που τώρα τους ξενερώνουν ιδιαίτερα αυτές, με μια νωθρή ζωή βασισμένη σε ένα life style άκρατου καταναλωτισμού, αναντίστοιχο των δυνατοτήτων τους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: