Κυριακή 11 Απριλίου 2010

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΚΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...


Με το σχέδιο "Καλλικράτης" θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τη φυγή προς τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά το Πάσχα στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ογκωδέστατο νομοσχέδιο, περίπου 400 σελίδων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι χάρτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα ως το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου.

Οπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.


Πριν καλά καλά γίνει σαφές το χωροταξικό των καινούργιων Δήμων που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" άρχισαν να δημιουργούνται επαναστατικά συμβούλια δημάρχων και συναθροίσεις (έρχονται και δημοτικές εκλογές με το τέλος του φετινού καλοκαιριού) με προκηρύξεις ενάντια στον δήθεν εισβολέα, το σχέδιο συνένωσης "Καλλικράτη".

Με την πλειοψηφία των αντιδρούντων δημάρχων να θέλουν να βάλουν τέλος στα "απαξιωτικά", όπως τα χαρακτηρίζουν, σενάρια για τη δημιουργία ή την συνένωση δήμων παρά τα δικά τους σχέδια και βλέψεις. Πάντα στον βωμό μιας ρουσφετολογικής αντίληψης, μερίδα της αυτοδιοίκησης προσπαθεί να ικανοποιήσει μία μερίδα ψηφοφόρων τους και μόνο...

Μερικά από τα ερωτήματα που θέτονται αφορούν θέματα όπως:

Πού θα βρεθούνε τα 4 δις ευρώ που απαιτούνται για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού;

Πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που ήδη εργάζονται στους δήμους και τις νομαρχίες; Τί θα γίνει με τους πολλούς συμβασιούχους; Πάνω από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων.

Πώς θα διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των νέων δήμων και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι ενός υφιστάμενου και οικονομικά εύρωστου δήμου δε θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές και τα δάνεια που θα μεταφερθούν στο νέο δήμο, από τη συνένωση με έναν οικονομικά χρεωμένο ή στα πρόθυρα της κατάρρευσης δήμο;

Πώς θα προκύψει η ονομασία ενός νέου δήμου;

Μήπως η διοικητική αυτή μεταρρύθμιση θα πρέπει να αναβληθεί εως ότου ξεπεραστεί, αν ξεπεραστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, η παρούσα οικονομική κρίση;

Άλλοι φοβούνται πως ο Καλλικράτης θα αποδομήσει το κεντρικό κράτος, αφού οι αρμοδιότητες των περιφερειών, που είναι σήμερα αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, θα φύγουν από το κεντρικό κράτος και θα πάνε στις μη ελεγχόμενες υπερνομαρχίες-περιφέρειες των τοπικών μίνι πρωθυπουργών.

Επίσης πως εκείνη την πολυπόθητη μεταφορά πόρων δεν πρόκειται να τη δούνε οι νεοσύστατοι Δήμοι, όσες κι αν είναι οι αρμοδιότητες που θα τους δοθούν. Κατά πάσα πιθανότητα, οι πιο εύρωστοι οικονομικά θα κληθούν να ξελασπώσουν τους ήδη καταχρεωμένους.

Ο "Καλλικράτης" λένε κάποιοι, θα είχε ουσία και αποτελεσματικότητα, εάν συνενώνονταν Δήμοι μικροί, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό σ' έναν μεγαλύτερο και πάντα βάσει του τί θα μπορούσαν να πετύχουν μέσω διαδημοτικών συνεργασιών, αν δεν υπήρχε η συνένωση. Αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό, με σαφή γεωγραφικά όρια όπως βουνά, λόφοι, ποτάμια και μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Μιας και τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την κεντρική διοίκηση, η όποια σχετική συζήτηση διατρέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ανταλλαγή πολιτικών κουτσομπολιών, όπου κάθε ομιλητής θα κρίνει τους αρμόδιους κυβερνητικούς και Αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που ασχολούνται κεντρικά με το θέμα, με επιχειρήματα της μορφής "άκουσα πως είπανε, πως λένε", πως σχεδιάζουν, κλπ.

Ακούγονται ακόμη κι άλλα (τοπικά κυρίως) απίστευτα πράγματα με κύριο επιχείρημα την "Ιστορικότητα" ή την όποια άλλη ιδιαιτερότητα των υπό ένωση περιοχών. Αυτή την περίφημη "Ιστορικότητα" έχουμε μια τάση να την προβάλουμε πάντα σε λάθος χρόνο και απέναντι σε λάθος εχθρό.

Η ιστορικότητα και ο πολιτισμός είναι υπόθεση καθημερινή των ανθρώπων και δεν χάνεται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα. Τα υποστηρίζουν με το πρωί που ξυπνάνε μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούν. Τιμή στην ιστορία ενός τόπου, είναι πρώτα απ' όλα ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Η δημιουργία νέας γενιάς πιο καλής και πιο ισχυρής πνευματικά από αυτήν που είναι στα πράγματα τώρα. Και πολλά άλλα μικρά μα όχι ασήμαντα...

Είναι λοιπόν ο "Καλλικράτης", ο οποίος θα αλλοιώσει την πολιτιστική ιδιαιτερότητα των επαρχιών μας; Ή μήπως έγινε το αντίθετο;

Η ιστορία έχει δείξει ότι διαχρονικά οι συνενώσεις όποτε έγιναν, μόνο καλά πρόσφεραν.

Για το κοινό καλό βέβαια των περιοχών όπου έλαβαν χώρα και όχι για τον μικρόκοσμό μας και τα μικροσυμφέροντα δημοτικών συμμοριών. Γιατί το ζητούμενο είναι μια σωστή εφαρμογή του σχεδίου που θα εξασφαλίζεται βιωσιμότητα και ανάπτυξη για όλους.

Η ενεργός συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α αλλα και Β βαθμού (σχέδιο Καλλικράτης) σε όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων, είναι απαραίτητη για να αντιμετωπισθεί με επιτυχία και να εφαρμοσθεί στο μέλλον μια βιώσιμη λύση.

Ο μεγαλύτερος εχθρός και πάλι εδώ, είναι ο κακός μας νεοελληνικός εαυτός...


Δεν υπάρχουν σχόλια: