Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΧΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ...


Οι πιέσεις στους πολίτες και οι αξιώσεις για περισσότερη υπομονή, οι κάθε είδους φοροεπιδρομές στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και η αφαίμαξή τους από τις τράπεζες που όλο ζητούν και τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρουν, έχουν συσσωρεύσει υπέρμετρο άγχος στους πολίτες που αναζητούν την πολυπόθητη ακτίδα φωτός η οποία θα τους βγάλει από το αδιέξοδο.

Όμως τα νέα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το συνεχώς διογκούμενο αφορολόγητο παραεμπόριο που δημιουργούν μια απίστευτη κατάσταση, καθώς και οι παντός είδους περικοπές σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νευραλγικών τομέων της ανάπτυξης και των επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, το μερικό πάγωμα των επιδοτήσεων και η μη ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης, έχουν στην κυριολεξία παραλύσει την αγορά που δεν φαίνεται ακόμη να δείχνει σημάδια ύφεσης.

Η κατάσταση της χώρας ενώπιον εταίρων και δανειστών είναι απελπιστική και είναι παραφροσύνη να καλλιεργούμε την εντύπωση ότι "δεν τρέχει τίποτα" και αρκεί ένας κατάλογος με «θα» απροσδιόριστης δυνατότητας πραγματοποίησης για να τη βγάλουμε καθαρή.

Οι αγορές χρειάζονται να αναπνεύσουν από την γραφειοκρατία, την αύξηση του κόστους αλλά και την πτώση της αγοραστικής δύναμης. Κλειδιά σε αυτό είναι η κρατική μέριμνα για τόνωση της αγοράς αλλά και ο έλεγχος της κερδοσκοπίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στις αγορές και τις επιχειρήσεις. Το επίσημο κράτος δια των κυβερνήσεών του δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Αυτές που πρώτες πρέπει να λογοδοτήσουν είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Και εδώ που φτάσαμε τα περιθώρια στενεύουν υπερβολικά. Οι επιχειρήσεις σκοντάφτουν σε ένα επιδεινωμένο οικονομικό κλίμα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε άσκηση περαιτέρω πιέσεων στους πολίτες.

Το σίγουρο είναι σε μία τέτοια περίπτωση επιδεινώνεται η περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων και η περαιτέρω απώλεια από την αγοραστική τους δύναμη καθώς και η αύξηση κόστους παραγωγής με μείωση της παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Aς αποφασίσουν επιτέλους να απεμπλέξουν τους πολίτες και την αγορά από τις κάθε είδους ραδιουργίες, που το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν το νοσηρό κλίμα. Και όταν λέω ραδιουργίες εννοώ τις αλχημείες για συνεχή αφαίμαξη των πολιτών μέσω φόρων και παντός είδους άλλων υποχρεώσεων.

Το κράτος πρέπει πρώτα απ' όλα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του:

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσμενείς περιστάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Πρέπει πρωτίστως να χτυπήσει την γραφειοκρατία και τη διαφθορά στην πράξη και να στηρίξει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίξει αποτελεσματικά και την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: