Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ...


Φιλόδοξο το σχέδιο που σκοπεύει ν' αλλάξει τη λειτουργία της Διοίκησης, ώστε η εξουσία στη χώρα να κατανέμεται ακριβοδίκαια με την αποκέντρωση και για να πάψει η σπατάλη διαχείριση, να σκορπά σε αντιαναπτυξιακές εν πολλοίς δραστηριότητες τους κοινοτικούς πόρους μέσω αμφιλεγόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και αυτή η μεγάλη αλλαγή μετά τον "Καποδίστρια" ευελπιστούμε πως θα 'χει θετικές επιδράσεις στον Ελληνικό λαό ο οποίος σχετικά πρόσφατα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να κάνει αλλαγές. Η νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας με το νομοσχέδιο "Καλλικράτης" για την διοικητική μεταρρύθμιση, σηματοδοτεί μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, την περίοδο που οι θεσμοί διαβρώνονται και οι δημόσιοι λειτουργοί φθείρονται με την συμμετοχή και των ιδιωτών.

Αν και οι επί χάρτου σχεδιασμοί είναι προφανώς ευκολότεροι από την εφαρμογή τους επί του αντίστοιχου πεδίου, ο "Καλλικράτης" όπως αναφέρεται στο σχέδιο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, στοχεύει σε έναν δήμο με αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, αποτελώντας βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης.

Ο αριθμός των δήμων σε όλη τη χώρα δεν θα υπερβαίνει τους 370, ενώ δραστική μείωση επέρχεται στον αριθμό των Νομικών Προσώπων που ελέγχονται από τους ΟΤΑ όπου από τα περίπου 6.000 -χωρίς τις σχολικές επιτροπές- που υπάρχουν θα απομείνουν λιγότερα από 2.000.

Όταν οι 1035 Δήμοι περιορισθούν στους 370 και αντί 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοτικών Επιχειρήσεων μείνουν μόνο 2.000, τότε καταλαβαίνει κανείς, πόσο μεγάλη οικονομία θα προκύψει. Όταν πάψει το συγκεντρωτικό σύστημα να πιέζει την αυτοδιοίκηση, τότε οι επτά Διοικήσεις θα ελέγχουν τις 13 αναβαθμισμένες Περιφέρειες, στις οποίες θα υπαχθούν οι Νομαρχίες, πολύ ευκολότερα.

Δηλαδή μαζί με τους περίπου 600 δήμους που θα καταργηθούν θα καταργηθούν και πάνω από 4.000 ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις. Σε αντικατάσταση τους δημιουργούνται μικρά και αποτελεσματικά "Δημοτικά eΚΕΠ" σε κάθε γειτονιά ή χωριό, εισάγεται η έξυπνη Κάρτα του Πολίτη, με την οποία περνούν οι δήμοι στην αυτόματη εξυπηρέτηση (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών), αλλά και διευκολύνεται η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες (τοπικά δημοψηφίσματα) και εξοπλίζονται με τις απαραίτητες υποδομές (μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης, κάτι σαν δημοτικά ΑΤΜ δηλαδή) που θα εγκατασταθούν στα δημοτικά eΚΕΠ με δυνατότητα αυτόματης 24ωρης εξυπηρέτησης.

Ταυτόχρονα αξιοποιούνται νέοι θεσμοί στήριξης του πολίτη, όπως η "Διοικητική βοήθεια στο σπίτι" από τον νεοεισαγόμενο θεσμό του Δημοτικού ανταποκριτή, ενός πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Οραματικό σίγουρα το σχέδιο, αλλά απαιτεί οικονομικούς πόρους και συναινέσεις πράγματα δύσκολα στην εποχή μας. Στην ιστορία των θεσμών του ελληνικού κράτους δεν επιχειρήθηκε σπουδαιότερη καινοτομία όπως αυτή που επιχειρείται με τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

ΣΗΜΕΡΑ: 54 Νομαρχίες, 3 Υπερνομαρχίες, 19 Επαρχεία, 13 Περιφέρειες, 1.034 Δήμοι, 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές επιχειρήσεις.

ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ: 13 περιφέρειες και 7 Γενικές Διοικήσεις, 370 Δήμοι, 2.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές επιχειρήσεις.

Ζήτημα ημερών η αποσαφήνιση των ορίων των νέων Δήμων και οι αντιδράσεις, με πολιτικά και προσωπικά κίνητρα...

Με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων απ' την Κεντρική εξουσία και την εξασφάλιση ικανών πόρων, για ν' ανταποκρίνονται στο έργο τους, οι επί μέρους διοικήσεις θα λειτουργούν ως θεσμικά όργανα, ως τοπικές μικρές κυβερνήσεις, υπηρετώντας το γενικό συμφέρον του τόπου και λόγο θα δίνουν αφ' ενός στην Κεντρική εξουσία, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συζητηθεί ευρέως ανά την επικράτεια το σχέδιο "Καλλικράτης" είναι η θεσμική κατοχύρωση των Ο.Τ.Α. που θα προκύψουν, η μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς, η οικονομική ενίσχυση και αντικειμενικά κριτήρια για τις συνενώσεις. Να ευχηθούμε να πετύχει και να μην γίνει όπως τόσες προηγούμενες "μεταρρυθμίσεις" άρπα - κόλα και να τρέχουνε μετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: