Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...


Η Ελληνική κοινωνία δεν μεταβάλλεται από τη μια στιγμή στην άλλη με κάποιες μόνο θεαματικές κινήσεις και εικονική αλλαγή προσώπων. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας και αποφάσεις που βασίζονται σε αμοιβαίες συμφωνίες.

Η συναίνεση επιβάλλεται σε τούτο τον τόπο που πλήττεται από χρόνιες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η διακυβέρνηση του τόπου δεν θέλει μόνο νέα πρόσωπα αλλά δραστικές πολιτικές που να στοχεύουν στον πολίτη και φυσικά όχι μετά από χρόνια. Ο λαός που έχει υπομείνει πολλά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αξιώνει καινοτόμες αλλαγές εδώ και τώρα και όχι λόγια που τις περισσότερες φορές μένουν ανεκπλήρωτα...

Η νέα κυβέρνηση δίνει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής και ο κόσμος υπολογίζει ποια θα είναι η συνέχεια.

Μπορεί όντως ο νέος πρωθυπουργός να έχει την θέληση να αλλάξει νοοτροπίες, όμως οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από έναν ή τρεις ανθρώπους σε ένα κόμμα...
Συγκροτεί ένα υπουργικό συμβούλιο με νέα και άφθαρτα πρόσωπα, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι απομονώνει τους τσιφλικάδες της εξουσίας και καταργεί τα κατεστημένα του "πολιτικού μαγαζιού".

Έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Η λύση τους δεν είναι υπόθεση κάποιων εβδομάδων ή μηνών αλλά θα προκύψει μέσω της ανατροπής κατεστημένων συμπεριφορών και νοοτροπιών που έχουν εγκλωβίσει την ελληνική κοινωνία σε κάποιες στάνταρ πολιτικές διακυβέρνησης από τα ως τώρα κόμματα.
Όμως η ελληνική κοινωνία δεν μεταβάλλεται από την μια στιγμή στην άλλη, με κάποιες μόνο θεαματικές κινήσεις.

Ούτε κανείς είναι τόσο σοφός που να μπορεί να προγνώσει όλες τις κοινωνικές ασθένειες, βρίσκοντας παράλληλα το αντίδοτό τους. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του Πρωθυπουργού είναι ο κομματικός μηχανισμός και η ανωριμότητα της κοινωνίας, μια ελληνική κοινωνία που έχει ήδη βουλιάξει και βρεθεί στον πάτο χωρίς να μπορεί κανείς να ξέρει με ποιο τρόπο θα αναδυθεί στην επιφάνεια. Οι όποιες αλλαγές βέβαια είναι θεμιτές και σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο νέος πρωθυπουργός με κινήσεις ανανέωσης των προσώπων δίνει το πρώτο μήνυμα και παραδίδει τα πρώτα μαθήματα διακυβέρνησης του τόπου.

Το νέο κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει, αξιώνει μεγαλύτερες συναινέσεις και κοινές πολιτικές, παρά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και σύγκρουση για την σύγκρουση. Για να αλλάξει το όλο σκηνικό απαιτούνται βαθιές αλλαγές στην συμπεριφορά των κομματικών στελεχών και ειδικά σε μία κατεύθυνση περισσότερο δημοκρατική.

Χρειάζεται ολοένα και περισσότερη εφαρμογή αμοιβαίων συμφωνιών με στόχο την πρόοδο της χώρας.

Τα πρόσωπα από την άλλη μπορεί να κάνουν τη διαφορά, όμως δεν λύνουν τα προβλήματα.

Και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο νέος πρωθυπουργός που επιθυμεί την καταλυτική αλλαγή.

Μακάρι οι λύσεις που θα δοθούν στα προβλήματα της χώρας μας να αποδειχτούν τόσο εύκολες εκ των υστέρων, έστω κι αν δεν τις σκέφτηκε καμιά άλλη κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Διαφορετικά θα μιλάμε απλώς για το θεαθήναι και όχι για την ουσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: