ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΒΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ / ΣΥΓΚΙΝΕΙ /ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ / ΑΡΕΣΕΙ / ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009
INTERNET ΚΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ...
Με το πρόσφατο κλείσιμο μιας αθηναϊκής εφημερίδας, κάποιοι κινδυνολόγοι ανακάλυψαν το τέλος των εφημερίδων, λόγω "εισβολής του Internet"!
Άρα φταίει η τεχνολογία και το Ιντερνετ που θα κλείσουν τις καημένες τις εφημερίδες, που είναι "προϋπόθεση Δημοκρατίας" κλπ...
Σπάνια ακούστηκαν τόσες πολλές και τόσο αληθοφανείς ανοησίες...
Το Internet έχει ασφαλώς μεγάλη σχέση με την κρίση του παραδοσιακού Τύπου στον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά έχει ελάχιστη σχέση με την κρίση του Τύπου στην Ελλάδα. Σήμερα όλος η ημερήσιος ελληνικός Τύπος πουλάει αθροιστικά όσο πούλαγε το 1990 μία μόνο από τις τότε μεγάλες εφημερίδες. Μέσα σε 19 χρόνια χάθηκαν 900 χιλιάδες καθημερινοί αναγνώστες (πάνω από το 75% του τότε συνολικού κοινού) σύμφωνα με τις μετρήσεις.
Αυτοί δεν πέθαναν, δεν ξέχασαν να διαβάζουν, δεν αδιαφόρησαν για την επικαιρότητα. Και οι περισσότεροι λόγω ηλικίας δεν μπήκαν στο Internet.
Απλώς απέρριψαν τις ελληνικές ημερήσιες εφημερίδες!
Γιατί είναι εξοργιστικά αναξιόπιστες σε περιεχόμενο, με απόλυτη περιφρόνηση στον αναγνώστη. Πουλάνε περιτύλιγμα χωρίς ουσία, συνοδευόμενο τακτικά με CD, DVD, κλπ δήθεν "προσφορές".
Το διαδίκτυο δεν είναι η μόνη τεχνολογική επανάσταση που απείλησε τον Τύπο.
Πολλές φορές ως τώρα, μπήκαν τεχνολογικές καινοτομίες και νέα ΜΜΕ στη ζωή των ανθρώπων, κι αντί να μειωθεί ο ημερήσιος τύπος αυξήθηκε σε κυκλοφορία. Τα νέα ΜΜΕ, με τον όγκο και την αυξημένη συχνότητα ροής πληροφοριών, δημιουργούν την ανάγκη για νέα φίλτρα ελέγχου, αξιολόγησης και κατανόησης των πληροφοριών.
Κι αυτό το ρόλο παίζουν τα παραδοσιακότερα ΜΜΕ στο νέο περιβάλλον:
Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία χρειάζονται πλέον όχι ως πηγές ειδήσεων, αλλά ως απαραίτητα εργαλεία κατανόησης των ειδήσεων που προέρχονται, πλέον, από άλλες διαδικτυακές και ηλεκτρονικές πηγές. Κάτι που δεν φαίνεται να κάνουν οι περισσότερες εφημερίδες ως τώρα εδώ στην Ελλάδα...
Αυτός είναι ο λόγος που φθίνουν κι οχι το Internet. Απλώς το Internet θα τους αποτελειώσει μέχρι να βγεί η σωστή εφημερίδα και να σαρώσει. Παρά το Internet.
Ή μάλλον εξ αιτίας του.
Διότι οσο μεγαλύτερη ποσότητα πληροφοριών υπάρχει στη διάθεση του κοινού από το διαδίκτυο, τόσο περισσότερο χρειάζεται μια εφημερίδα νέου τύπου, που θα συγκεντρώνει θα ιεραρχεί, θα σχολιάζει, θα αναλύει και θα τακτοποιεί όλο αυτό το πληροφοριακό χάος.
Το Internet ίσα-ίσα θα αναδείξει την ανάγκη για σύγχρονες εφημερίδες νέου τύπου.
Ετικέτες
αξιοπιστία,
εφημερίδα,
κρίση,
πληροφορία,
τύπος,
internet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου