Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΡΟΠΙΚΑ ΠΤΗΝΑ...


Πολεμικό το προεκλογικό τοπίο. Παντού μάχες. Η μάχη των δημοσκοπήσεων, η μάχη των διαφημιστικών σποτ, η μάχη του "μπαλκονιού" η περιβόητη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών...

Συνθήματα, διαφημιστικά σλόγκαν, Ανταρσύα, ανυπακοή, απειθαρχία, λαϊκή αντεπίθεση, βαρβαρότητα... Μέχρι και τροπικά πτηνά "επιστρατεύονται" στη μάχη της ψήφου. Ο μεστός πολιτικός λόγος, η γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, η ξεκάθαρη αποτίμηση του κυβερνητικού και αντιπολιτευτικού έργου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποσκελιστεί από τις τεχνικές της διαφημιστικής πειθούς, τα συμβολικά λεκτικά ευφυολογήματα και τα επικοινωνιακά εφέ.

Παραμονές ευρωεκλογών και οι κομματικές εμμονές, τα παραμορφωτικά κομματικά στερεότυπα καταδικάζουν τον πολίτη σε σύγχυση, αφού οι εξαγγελίες των αρχηγών των πολιτικών παρατάξεων αντλούνται από την εθνική ατζέντα.

Γι' αυτό κι εύλογα αναρωτιόμαστε αν βαδίζουμε προς ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές.

Η δύναμη του πολιτικού επιχειρήματος εξανεμίζεται από γενναιόδωρα ευχολόγια, ουτοπικές υποσχεσιολογίες και ευφάνταστα σενάρια εκλογολογίας και διαδοχολογίας. Ακόμη δεν αναδείξαμε ευρωβουλευτές και μιλάμε για εθνικές εκλογές, διαδόχους και δελφίνους.

Ο πολιορκητικός κλοιός σφίγγει γύρω από τους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες της μάχης της ψήφου, αφού λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές δε γνωρίζουν τις ξεκάθαρες προγραμματικές δεσμεύσεις για ευρωπαϊκά ζητήματα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κι αυτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Οι απλοί πολίτες που θέλουν να ξέρουν την ουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Πόσο ενδοτική ή πόσο ανυποχώρητη θα είναι η πολιτική της Ελλάδας απέναντι σε πρακτικές των Βρυξελλών οι οποίες αποδυναμώνουν τις προοπτικές της οικονομικής και πολιτικής σύγκλισης των χωρών - μελών και καταργούν το κοινωνικό κράτος.

Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη στις ευρωεκλογές του 2009 δεν είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά το κλείσιμο της ψαλίδας των ανισοτήτων μεταξύ των ισχυρών και ασθενέστερων ευρωπαϊκών κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: