Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΖΥΜΩΤΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ...


Μεγάλη Τετάρτη σήμερα κι όπως κάθε χρόνο απαραιτήτως από τότε που γεννήθηκα και θυμάμαι, η γριά ασχολείται από το πρωί με το ζύμωμα των παραδοσιακών (κι αρκετών να φάνε πολλοί για κάμποσες μέρες) Λαμπριάτικων κουλούρων.



Με μια συνταγή που ξέρει από μνήμης όλα αυτά τα χρόνια και ψήσιμο στον φούρνο της γειτονιάς παλαιότερα ή στην ηλεκτρική κουζίνα τώρα, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο: Αφράτες και μυρωδάτες αποτελούν πειρασμό τις τελευταίες μέρες της σαρακοστιανής νηστείας, που για κείνη είναι κανόνας απαράβατος ολόκληρο το 40ήμερο και για μένα αναγκαστικό βίωμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ουδεμία σχέση εμφάνισης, ευωδιάς, υφής και γεύσης δεν έχουν με τις αγοραστές...

Αν θελήσετε να τις δοκιμάσετε, η συνταγή τους είναι:
  • Αλεύρι αρκετό για όσες θέλετε να φτιάξετε (3 κιλά είναι αρκετό για 8 κουλούρες σε μέγεθος ψωμιού η καθεμιά)
  • Μαγιά (2 κουτάκια για το παραπάνω αλεύρι) ή προζύμι ανάλογο
  • 4 αυγά για τη ζύμη, + 1 - 2 ακόμη για άλειμα από πάνω πριν το ψήσιμο. Επάνω (στην μια άκρη) δεν βάζει πια αυγά βαμμένα γιατί ο μπογιάς μαγάριζε ένα κομμάτι γύρω από το αυγό που το πετούσαμε, έτσι θυσιάζει λίγο από την εμφάνιση τους για να τις τρώμε ολόκληρες...
  • 1 κι 1/2 ποτήρι γάλα
  • 320 γραμμάρια ζάχαρη
  • 160 γραμμάρια βούτυρο
  • Μερικά κομματάκια μαστίχα Χίου
  • Κόλλιαντρο
  • Ανθόνερο


Πριν αρχίστε το ζύμωμα, πρέπει ν' αναπιάσετε τη μαγιά να φουσκώσει από το προηγούμενο βράδυ. Σηκωθείτε το πρωί και στο πρόπλασμα που έχει δημιουργηθεί προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα δυνατά να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη. Πλάστε τις κουλούρες στο μέγεθος που θέλετε (συνιστάται μέγεθος ψωμιού) κι αφήστε τις στα ζεστά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν...

Αλείψτε τις με αρκετό αυγό από πάνω όταν είναι έτοιμες και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C ώσπου να ροδοκοκινήσουν και να ψηθούν όπως τις προτιμάτε. Συνήθως 40 λεπτά είναι αρκετά, μα εξαρτάται από τον φούρνο...

Αν πετύχουν (από την τέχνη σας εξαρτάται, η συνταγή είναι σωστή και η μάνα μου τις φτιάχνει για πάνω από σαράντα χρόνια τώρα), απολαύστε τις την μέρα της Λαμπρής με τα πρόσωπα που αγαπάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: