Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΖΥΜΩΤΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟ...


Τέτοιες μέρες για εφτά δεκαετίες τώρα, η μάνα μου ζυμώνει και ψήνει στο σπίτι πάντα, το χριστόψωμο ή σταυρόψωμο ή όπως αλλιώς ξέρετε αυτό που φαίνεται εδώ:

Είναι κρίμα που η τεχνολογία μέχρι σήμερα δεν έχει βρει τρόπο να συλλαμβάνει και ν' αποθανατίζει και την μυρωδιά, όπως γίνεται με τον ήχο και την εικόνα πολλές δεκαετίες τώρα...

Οι γείτονες όμως καταλαβαίνουν ακριβώς πότε τελειώνει το ψήσιμο...

Αν τα καταφέρνετε στο ζύμωμα και θέλετε να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε:

  • 1 κύπελο γάλα
  • 4 αυγά
  • λίγο βούτυρο
  • 4 κιλά αλεύρι
  • μπόλικο σισάμι
  • κόλιαντρο
  • καρύδια για διακόσμηση
  • λίγη μαγιά από τον φούρνο

Ξεκινήστε αναμειγνύοντας τη μαγιά με χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, αφήστε το μισή ώρα πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώσετε καλά. Αφήστε το να φουσκώσει όπως τα ψωμιά.

Ψήστε το σε ήδη ζεστό φούρνο για μια ώρα, ή όσο να καλοψηστεί όπως το θέλετε...

Η παραπάνω ποσότητα υλικών επαρκεί για 6 τέτοια σταυρόψωμα, ένα δεν είναι ποτέ αρκετό!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: