Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΜΑΣΚΑΡΑΤΕΣ...


Σήμερα οι Απόκριες και τα καρναβάλια έχουν χάσει οριστικά την μέθεξη του ανθρώπου στο αρχέγονο διονυσιακό στοιχείο.
Δεν παρέχουν την ευφροσύνη και την ευδαιμονία που είχαν με τη μαγική ψυχοτροπία τους, οι παλιές τελετουργικές μεταμφιέσεις. πέρασαν και χάθηκαν οριστικά εκείνα τα ευτράπελα και αθυρόστομα άσματα, για όλα τα παράταιρα και αντικοινωνικά πρόσωπα και γεγονότα.
Σήμερα τα Καρναβάλια αποσκοπούν και έχουν καθαρό εμπορικό σκοπό και εισπρακτικό στοιχείο, από τους Δήμους που εμφανίζονται σαν διοργανωτές.
Ακόμη είναι ολοφάνερη και προκλητική επίδειξη γυναικείας σάρκας λατινοαμερικάνικης προέλευσης λόγω Ρίο, με πολλά τα σεξουαλικά υπονοούμενα.

Όμως επειδή είναι Απόκριες και πάρα πολλοί θα ήθελαν να μασκαρευτούν και να φορέσουν φανταχτερά κοστούμια, όχι των περασμένων χρόνων, αλλά με σύγχρονες μεταμφιέσεις έχω να τους προτείνω μερικά σημερινά πρότυπα:

Ο άξιος πολιτικός ηγέτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, ο ανιδιοτελής κοινωνικός αγωνιστής, ο οικολόγος του Σαββατοκύριακου, ο αδιάφθορος δημόσιος υπάλληλος, ο αυτόχειρας, ο ειλικρινής και δισεκατομμυριούχος δημοσιογράφος, το χρηματιστήριο, τα ομόλογα, το δίκτυο λαδωμάτων, το «μαχαίρι ως το κόκαλο», «σεμνά και ταπεινά», το «άπλετο φως στην υπόθεση», «η τυφλή δικαιοσύνη», το «δημοσιογραφικό απόρρητο» κ.ά.


Για τις παραπάνω μασκαράτες δεν χρειάζεται να δοθούν ιδιαίτερες περιγραφές, είναι πασίγνωστες και οι φυσιογνωμίες και οι αμφιέσεις.

Ας χρησιμοποιήσει, λοιπόν, ο καθένας τη φαντασία του, για να μοιάσει όσο γίνεται πιο πιστά στα πρότυπα των πραγματικών μασκαράδων, που αδιάντροπα μασκαρεύονται, εμπαίζουν, ατιμάζουν την Ελλάδα και θέλουν να πιουν το αίμα μας.

Και φαντάζομαι πως έγινα κατανοητός, διότι, όπως λέει η παροιμία «Του γνωστικού αναχάραξε, του κουζουλού διηγήσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: