Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

ΛΑΔΩΜΑΤΑ SIEMENS...


Εξανίστανται πάλι οι γνωστοί "παραθυρόβιοι παντογνώστες" τώρα που έχει προχωρήσει η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Siemens και γίνεται γνωστό στο πόπολο αυτό που γνωρίζουν όλα τα ανώτερα διοικητικά στελέχη όλων των εταιρειών μικρών ή μεγάλων που λειτουργούν σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς με έντονο ανταγωνισμό.

Για να επιβιώσει και να μεγαλώσει μιά οποιδήποτε εταιρία χρειάζεται κέρδη. Ιδίως οι μεγαλύτερες, που απασχολούν χιλιάδες προσωπικό, χρηματοδοτούν πρωτοποριακά τμήματα έρευνας κι ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων και χρειάζεται να κατανοήσουν και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εκατομμυρίων πελατών σε κάθε μέρος του κόσμου.

Τα κέρδη προέρχονται αποκλειστικά από πωλήσεις προϊόντων σε πελάτες. Φυσικά οι πιο επιθυμητοί πελάτες με τις μεγαλύτερες αγορές είναι τα κράτη και οι κρατικές επιχειρήσεις. Γιατί κλείνουν μακροχρόνιες συμφωνίες με τους προμηθευτές τους και τις τηρούν με ρήτρες.

Τις συμφωνίες αυτές τις διαπραγματεύονται και τις συνάπτουν οι έξυπνοι πωλητές κορυφαίου επιπέδου των εταιριών, οι μόνοι που γνωρίζουν την συνολική εικόνα της επιχείρησης κι αξιολογούνται με τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Κακά τα ψέμματα, η εταιρία δεν στηρίζεται στους αποθηκάριους, στους εργάτες της γραμμής παραγωγής, τους λογιστές ή τις γραμματείς που απαντούν στα τηλέφωνα. Όλοι οι παραπάνω είναι βοηθητικοί στη λειτουργία της, δεν αξιολογείται η απόδοση τους κι επιπλέον είναι έτοιμοι να στραφούν ενάντια στην εταιρία που τους ταίζει αν απλώς καθυστρήσει την καταβολή των μισθών και των άλλων "κεκτημένων" παροχών τους.

Αυτό το γνωρίζουν καλά στο τμήμα πωλήσεων και κάνουν ότι είναι δυνατόν να πετύχουν πωλήσεις. Οι πιο ισχυρές μάλιστα εταιρίες διεθνώς επιστρατεύουν πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, πρέσβεις και στρατηγούς εν αποστρατεία, κλπ ανθρώπους με κύρος, πειθώ, γνωριμίες και ικανότητες να προωθήσουν τα προϊόντα τους σαν κορυφαίοι πωλητές, έναντι κάποιας σημαντικής αμοιβής, αν τα καταφέρουν και μόνο.

Εδώ εμπλέκονται οι πολιτικοί των κρατών - πελατών που χρειάζονται τα προϊόντα των εταιριών κι έτυχε να είναι στην εξουσία την περίοδο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά τους, πήραν αποφάσεις κι υπόγραψαν τις σχετικές συμφωνίες.

Πρόκειται για πολιτικούς που εκτέθηκαν σε εκλογικές διαδικασίες, ψηφίστηκαν ελεύθερα από τους ψηφοφόρους της περιοχής τους που τους γνώριζαν, ανέλαβαν θέσεις ευθύνης για να προσφέρουν έργο στον τόπο τους, άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας.

Οι εταιρίες υπέβαλλαν τις προσφορές τους, εφάρμοσαν και τα κόλπα τους στο παρασκήνιο που είναι θεμιτό για όσους γνωρίζουν από πωλήσεις, κέρδισε μιά εταιρία από όλες που όπως φαίνεται ήξερε την δουλειά καλύτερα λόγω και μακρόχρονης εμπειρίας στον χώρο της και γίνεται σήμερα λόγος για λαδώματα πολιτικών για να υπογράψουν.

Ε, απόλυτα φυσικό είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο προώθησης της εταιρίας και κάποιο "δωράκι" σε όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες που περιέγραψα.
Το μόνο μεμπτό που μπορεί να διερευνηθεί και να καταλογιστεί ευθύνη, είναι αν το προϊόν αγοράστηκε στην τρέχουσα τιμή διεθνώς για την αξία του ή υπερτιμολογήθηκε και γιατί.

Και ιδιαίτερα αν αυτό το επιπλέον κόστος επέβαλε και καρπώθηκε αυτός ο πολιτικός σαν "δωράκι προς τον εαυτό του", αυτό δεν το ανέχεται η ελεύθερη αγορά.

Όσο για τα ποσά που ακούγονται με βδελυγμία από τους φωνασκούντες των "ειδήσεων" απλά είναι ανάλογα του κόστους της αγοράς που έγινε. Άλλο το εισόδημα ενός πωλητή σύγχρονων οπλικών ή τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κορυφαίας τεχνολογίας κι άλλο ενός πωλητή κουλουριών ή παπουτσιών.
Πάει και τελείωσε!

Οι φωνές είναι για να συγκινούνται οι ξοφλημένοι που δεν κάνουν τίποτα στην ζωή τους, μόνο κάθονται ώρες στο καφενείο κοιτώντας την μπάλα στο γυαλί ή χαρτοπαίζουν με πενταροδεκάρες μεταξύ τους, κλαίγοντας το κακό το ριζικό τους.
Οι ίδιοι που θα κλαψουρίζουν αύριο στην λαϊκή, επειδή ακρίβηνε ο μαϊντανός ή τα κεράσια, μα δεν κάνουν τίποτα να ξεφύγουν από την ανείπωτη μιζέρια τους.

Αλλίμονο αν ο πολιτικός που τόλμησε να εκτεθεί και να βγεί μπροστά αναλαμβάνοντας ευθύνες, ταυτιστεί με αυτά τα σκατά της κοινωνίας και να επιζητά ανάλογα εισοδήματα για να παριστάνει τον τίμιο.
Ωφείλει να εκμεταλλεύεται κάθε θεμιτή ευκαιρία να γίνει ισχυρός οικονομικά, να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του από τους τοπικούς διαπλεκόμενους - μεταπράτες που δεν παράγουν τίποτα οι ίδιοι μα θέλουν να είναι μέσα σε όλα.

Αμοιβές θα παίρνουν όσοι έχουν την ευθύνη να αφήσουν κάτι στον τόπο κι όχι τα παράσιτα.

Όσο για τους λαλάκηδες κυρίους και όψιμες νεάζουσες σαβουροκυρίες των τηλεπαραθύρων, αυτοί αλήθεια πόσα εκατομμύρια παίρνουν για να μπουρδολογούν, προσφέρουν τίποτα στην ουσιαστική ενημέρωση, αξιολογείται η απόδοση τους ή παραβλέπονται όλα επειδή υπηρετούν πιστά τους παραπάνω άχρηστους μεταπράτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: