Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΝΟΣ Η ΕΥΡΩΠΗ...


Η Ευρώπη έχει παραδοθεί στην Αμερική. Ήταν άραγε υποχρεωτικό να γίνει έτσι;

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με την ανακήρυξή του ως ανεξάρτητου κράτους έδειξαν ότι κανείς δεν πιστεύει ότι, η Ευρώπη των «27» μπορεί να παίξει ηγετικό πολιτικό ρόλο στην περιοχή, αφού άφησε την Αμερική να επεμβαίνει σαν κυρίαρχο αφεντικό στη γειτονιά της.

Το μόνο διεθνές καθήκον στο οποίο ανταποκρίνεται με πληρότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό του υποτακτικού της Αμερικής, την οποία αφήνει εν λευκώ και αδιαμαρτύρητα να είναι μοναδική υπερδύναμη.

Το παράδοξο είναι πως όταν η Ευρώπη ήταν λιγότερο ενωμένη τα χρόνια της ΕΟΚ, ήταν πιο ανεξάρτητη. Οι ηγέτες που υπήρχαν τότε είχαν διαμορφωθεί πολιτικά πριν από την μονοκρατορία των ΗΠΑ, όταν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες καθόριζαν οι ίδιες την εξωτερική πολιτική τους και δεν δίσταζαν ν' αγνοήσουν ή ν' αψηφήσουν την Αμερική αν αυτό επέβαλλαν τα συμφέροντα τους.

Όμως αυτό δεν γίνεται πια από τη δεκαετία του '90 αν και η Ευρώπη έχει διπλασιαστεί, έχει αποκτήσει ισχυρότερο από το δολάριο ενιαίο νόμισμα και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της έχει ξεπεράσει το αμερικάνικο.

Ποτέ άλλωτε οι συνθήκες δεν ήταν τόσο πρόσφορες για μια ανεξάρτητη και πανίσχυρη Ευρώπη, μα όμως αυτός ο οικονομικός γίγαντας παραμένει ένας πολιτικός νάνος. Και αυτό επειδή υπονόμευσε την εθνική κυριαρχία των κρατών της, χωρίς να κατορθώσει να δημιουργήσει μια υπερεθνική κυριαρχία σεβαστή από όλους και να την επιβάλλει αν χρειαστεί. Η κυριαρχία της αγοραίας σκέψης κατέστρεψε την πολιτική και οι οραματιστές μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας βγήκαν χαμένοι.

Ο πρώτος που έσπευσε να αναχωρήσει για το Κόσοβο, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό της νέας χώρας, ήταν ο Χαβιέ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρώπης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Με τέτοιες πολιτικές μετριότητες, που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ευρώπης, γιατί αυτή θα έπρεπε να έχει ψηλότερο πολιτικό ανάστημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: