Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ...


Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χθές και ο Κυριοζάκης με τον Ιγκνοτάκη σχολιάζουν όσα διαδραματίζονται γύρω από το σκήνωμα του:

- Είχε ισχυρή και πολύπλευρη προσωπικότητα ο Χριστόδουλος, έτσι δεν είναι;
- Σ' αυτό θα συμφωνήσω, στα 10 χρόνια που ήταν επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας, έβαλε την σφραγίδα του. Πήρε πρωτοβουλίες και παρουσίασε θέσεις που δεν συνηθίζονταν από παπάδες...

- Κόντεψε να γίνει κι αρχηγός της αντιπολίτευσης επί Σημίτη, με τις ταυτότητες τότε, θυμάσαι; Ήθελε ακόμη και να χαράζει αυτός την εξωτερική πολιτική της χώρας, αν μπορούσε...
- Άκου λέει αν θυμάμαι, είχε υποσκελίσει όλη τη συντηρητική παράταξη κι είχε βγεί αυτός μπροστά...

- Τι θα απογίνει τώρα ο Καραμανλής που έχασε και τον Χριστόδουλο και τον Ζαχόπουλο μαζί - μαζί;
- Ποιός θα τον σπρώχνει μπροστά από δω και πέρα, ε; Καιρός ν' αναπτύξει προσωπικότητα, να ηγηθεί αυτός, όχι να τον κουμαντέρνουν άλλοι...

- Θα πάμε κι εμείς να προσκυνήσουμε τον νεκρό; Τρείς μέρες λέει θα τον έχουν στη Μητρόπολη των Αθηνών, να πηγαίνει όποιος θέλει...
- Τι δουλειά έχομε εμείς, γνωστικοί ανθρώποι εκεί; Του οφείλουμε άραγε τίποτα του παπά;
- Έκανε λένε τόσους αγώνες, για την εκκλησία.
- Και προκάλεσε σύγχιση σχετικά με τον ρόλο της. Την έκανε ν' ακροβατεί μεταξύ ενός κοσμικού χαρακτήρα και της πνευματικής της αποστολής, που είναι και ο ρόλος της στην σύγχρονη κοινωνία.

- Τι κοινό έχουν οι νεαροί με τα σκουλαρίκια και οι γριές με τα τσεμπέρια που βλέπομε να περιμένουν σε μεγάλες ουρές απέξω από την εκκλησία να τον δούν για τελευταία φορά;
- Πράμα μεταξύ τους δεν έχουνε, κακομοίρηδες κι απελπισμένοι είναι, δεν περιμένουν τίποτα καλύτερο να συμβεί στη ζωή τους κι αποθέτουν τις ελπίδες τους σε έναν υπερκόσμιο "Θεό" να τους κοιτάξει κι αυτούς λίγο όποτε θελήσει η χάρη του, αφού κανείς άλλος δεν το κάνει και βέβαια ακούνε τον επίγειο εκπρόσωπο του, όπως νόμιζουν τον παπά ή τον δεσπότη.

Εύκολα παρασύρονται από όποιον περάσει μπροστά να μπεί ηγέτης τους και γίνονται όχλος όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, όπως με τις ταυτότητες, κάποια βιβλία και ταινίες που δεν άρεσαν στους ρασοφόρους, ή τώρα που συνωστίζονται πάλι χωρίς ιδαίτερο λόγο για αυτούς και την ζωή τους.

- Νιώθουν ίσως μιά ψυχική ανάγκη να εκφράσουν την λύπη τους για τον θάνατο ενός που τους γλύκανε τη μιζέρια με το κήρυγμα του.
- Καλά τώρα,πάντα άβουλη μάζα θάναι, για όποια αφορμή βρίσκουν για να συγκεντρώνονται. Όμως και τα κεριά καλά κρατούν...Θα χάνανε ευκαιρία να τους πάρουνε τον οβολό τους, που πρόθυμα καταθέτουν σε κάτι τέτοια;

- Τους συνέπαιρνε με του λόγους του ο Χριστόδουλος, ήξερε να μιλήσει στο πόπολο...
- Τους μαγνήτιζε βέβαια, τους έλεγε αυτά που ήθελε, με τον δικό του τρόπο, μα είχε τον σκοπό του, τα δικά του σχέδια και στόχους, δεν ενδιαφερόταν και τόσο για το πλήθος των πιστών που τους είχε δεδομένους...Προωθούσε τον εαυτό του, έφτιαχνε ένα image ηγέτη θεοκρατικού κράτους όπως οι μουλάδες της Ασίας.
Διαπραγματευόταν την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία κι αποκόμιζε σημαντικά οφέλη από τους πολιτικάντηδες, που φαινόταν να τον φοβούνται κάποιες φορές.

- Εμ βέβαια, δεν υπάρχουν κενά ούτε στη ύλη ούτε στην εξουσία, αν δεν μπορούσαν ή δεν τολμούσαν αυτοί, τό 'κανε αυτός πάραυτα.
Δεν τούλειπε και η πολυτέλεια εξάλλου. Άνετα και πλούσια πέρασε τα χρόνια της ζωής του, από νωρίς δεσπότης.
- Άφησε και κάποιο σημαντικό έργο εκεί στο Βόλο που έκατσε πολλά χρόνια...
- Με την ευγενή χορηγεία του κράτους πάντα, που χρηματοδοτούσε γεναιόδωρα τις ιδέες και τις οργανώσεις του, όπως συνεχίζει και με αυτές αρκετών άλλων παπάδων...


- Κλαίνε οι μπαρακεντέδες του περιβάλλοντος του απαραρηγόρητοι, δείχνει η τηλεόραση.
- Οι ρασοφόροι επειδή δεν πρόλαβε να τους κάνει επισκόπους κι αυτούς και οι "λαικοί" που θα χάσουν τις θέσεις και την εξουσία που έχουν τώρα, όταν αναλάβει άλλος προκαθήμενος.

- Και οι πολιτικοί τον πενθούν, όλοι κάνανε δηλώσεις...
- Κι ακούσαμε πάλι τις συνήθεις μπούρδες για την σπουδαιότητα του εκλιπόντος, ακόμη και από κάποιους που συγκρούστηκαν μαζί του εν ζωή...

- Ευκαιρία για τους καιροσκόπους, να φανούν σεμνοί, θρησκευόμενοι, πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί. Μα άλλοι χάσανε ένα σύμμαχο κι άλλοι έναν αντίπαλο στο πολιτικό τους παιχνίδι και θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν καταστάσεις τώρα.
- Που θα έχουμε διαδοχή στον θρόνο, ε; Και υποβολή υποψηφιοτήτων.

- Θα πήξουνε τα κανάλια και τα τηλεπαράθυρα στα μαύρα ράσα και τους φερετζέδες, λυσσαλέες μάχες θα δοθούν από τους "άγιους" πατέρες των αφελών. Μπορεί να φανούνε πάλι και νέα DVD με τα πουσταριλίκια τους, πιο διεστραμμένα από κείνο του Ζαχόπουλου που ξέρουν πιά όλοι το περιεχόμενο του.

- Αφού οι ιεράρχες γνωρίζονται μεταξύ τους κι αρκετοί έχουν προσβάσεις στα κανάλια, θα κάνουν ότι μπορούν για να είναι εκείνοι ξεχωριστά ο καθείς, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, σπουδαία δημόσια θέση.

- Και ισόβια, για πρωθυπουργό ψηφίζουν κάθε 4 χρόνια, για δεσπότη μιά φορά μόνο.
-Εμείς τι έχομε να περιμένομε από όλα αυτά;

- Μόνο να ελπίζουμε πως ο διάδοχος του θα περιοριστεί στα την εκκλησίας και θα την εκσυγχρονήσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας σήμερα και δεν θα ανακατεύεται στις πολιτικές υποθέσεις, που δεν έχει κι ευθύνη έναντι των πολιτών.

- Αφού ψηφίζεται μόνο από τους άλλους ιεράρχες κι όχι από όλο τον λαό, γιατί αυτό;

- Έλα ντέ......



Δεν υπάρχουν σχόλια: