Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΩΝ...


Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ!

Οι αυτοδημιούργητοι, που δεν κληρονόμησαν έτοιμη περιουσία, αλλά την αποκτήσανε μόνο με δικές τους επιτυχημένες προσπάθειες, διαφέρουν από τους συνηθισμένους, κοινούς ανθρώπους.
Οι διαφορές τους βρίσκονται κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, ιδίως σε ότι αφορά νέα, πρωτόγνωρα πράγματα, κι όχι σπάνια, ασυνήθιστα.

Επιγραμματικά συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Διαθέτουν ανοιχτό μυαλό και δεν απορρίπτουν κάτι επειδή δεν το έχουν ξαναδεί ή ξανακούσει μέχρι εκείνη την στιγμή

2. Φροντίζουν πάντα να είναι στο σωστό σημείο, την κατάλληλη στιγμή (εσύ φρόντισες να συμμετέχεις με αυτό που κάνεις αυτήν την στιγμή, σκέφτηκες όμως τι σε παρακίνησε για αυτό;)

3. Διαθέτουν την ικανότητα (διαίσθηση αν προτιμάς) να δουν την δυναμική αυτού που τους παρουσιάζεται, και να διακρίνουν την επιτυχία πίσω από την καινοτομία.

4. Τολμούνε να κάνουν το επόμενο βήμα, και να εφαρμόσουν στην πράξη, (αντί να διστάζουν ή να περιμένουν άλλους να προηγηθούν), αυτό που θέλουν να κάνουν.

5. Επιμένουν μέχρι να πετύχουνε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

6. Σε περίπτωση αποτυχίας, ή υπερβολικής καθυστέρησης, δοκιμάζουν με άλλον, πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν εγκαταλείπουν με την πρώτη δυσκολία Έχουν τον όποιο στόχο τους σαν οδηγό - φάρο και πάντα κατορθώνουν να βρουν τον σίγουρο δρόμο να τον προσεγγίσουν.

7. Δεν ακούν τους άλλους, εκτός αν έχουν ήδη πετύχει εκεί που αυτοί τώρα προσπαθούνε. Οι συμβουλάτορες, ιδίως οι αυτόκλητοι, δεν προσφέρουν συνήθως τίποτα, αντίθετα δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά, προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις δικές τους φοβίες κι ανησυχίες, βάζοντας κάλυμμα τους τολμηρούς.

8. Σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα δράσης και το ακολουθούνε με προσήλωση. Αυτός είναι τελικά και ο κυριότερος λόγος για την επιτυχία τους.

9. Τους διακρίνει αυτοπειθαρχία και αυτοοργανωτικότητα. Λειτουργούνε μόνοι τους, χωρίς εντολές από άλλους, δεν ανέχονται αφεντικά, θέλουν και τελικά μπορούν να στηριχτούν στις δικές τους ικανότητες.

10. Όταν πετύχουνε τους όποιους στόχους τους, δεν τους κοστίζει τίποτα να βοηθήσουνε κι άλλους να βρουν τον δρόμο για την επιτυχία. Πρόσεξε όμως, να βοηθήσουν να φτάσουν κάπου και οι άλλοι αλλά μόνοι τους, όχι με ελεημοσύνες ή «φιλανθρωπίες» αλλά να τους δείξουν τον δρόμο και τον τρόπο να τα καταφέρουν μόνοι τους, για να έχουν την πλήρη αίσθηση και ικανοποίηση της επιτυχίας! Είναι αυτό που λένε «αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι να φάει, θα χορτάσει μια φορά μόνο, μα αν τον μάθεις να ψαρεύει θα τρώει συνέχεια και για πάντα και θα μπορεί να μάθει και σε άλλους να κάνουν το ίδιο». Άσε που στην πρώτη περίπτωση κινδυνεύουν να έχουν φόρτωμα κάποιον άχρηστο να τον φροντίζουν τζάμπα, κάτι που κανείς αληθινά επιτυχημένος δεν πρόκειται να ανεχτεί ποτέ!

11. Ο επιτυχημένος απεχθάνεται τους κακομοίρηδες, τους κλαψιάρηδες, τους φουκαράδες, τους μεμψίμοιρους, θέλει να περιβάλλεται από άλλους επιτυχημένους, από θετικούς και δυναμικούς ανθρώπους να ανταλλάσσουν απόψεις, να συνεργάζονται αρμονικά αλλά και να ανταγωνίζονται σκληρά με θεμιτά μέσα, να σπρώχνει μπροστά ο καθένας τους άλλους. Αυτό είναι το κίνητρο του για περισσότερη επιτυχία. Και είναι πρόθυμος να κάνει πολλά για ένα τέτοιο δημιουργικό περιβάλλον!




Δεν υπάρχουν σχόλια: