Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ...

Βόλτα - διαμαρτυρία στα πεζοδρόμια της πόλης των Χανίων διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για τους πεζούς, το περασμένο Σάββατο.
Εγώ έτσι κι αλλιώς κυκλοφορώ καθημερινά στους δρόμους της πόλης πεζός στο κέντρο, τα ξέρω τα προβλήματα στην κυκλοφορία. Συνέπεσαν στην πορεία μου.

Επιχειρήσαμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, γονείς με μικρά παιδιά και παιδικά καρότσια, ανάπηροι και ηλικιωμένοι να διασχίσουμε τη δύσβατη πόλη μας. Η βόλτα μας με πολλή δυσκολία και καθυστέρηση, κατέληξε στο Ενετικό λιμάνι όπου είχε προγραμματιστεί ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους.

Στα Χανιά και ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις μεγάλες ή μικρότερες, δυστυχώς ούτε στο κέντρο, ούτε στις γειτονιές, υπάρχουν άνετοι αλλά ούτε ασφαλείς χώροι για την κίνηση των πεζών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι κίνησης των πεζών (πεζοδρόμια) είναι ανύπαρκτοι, σε άλλες κατειλημμένοι από αυτοκίνητα, μηχανάκια, κάδους σκουπιδιών, εμπορεύματα, άναρχα χωροθετημένα εκατοντάδες τραπέζια και καρέκλες εστιατορίων και καφετεριών (όλα γεμάτα κόσμο), ψυγεία αναψυκτικών και παγωτών, στύλους της ΔΕΗ σχεδόν στη μέση πρόσφατα διαπλατυσμένων δρόμων, κακοφτιαγμένα οδοστρώματα, παραλείψεις εργολάβων και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ανθρώπου νους.

Και όπου οι χώροι κίνησης είναι ελεύθεροι δεν είναι απαραίτητα και ασφαλείς, αν κρίνουμε από τις πολλές ακάλυπτες κενές θέσεις φύτευσης στα πεζοδρόμια, από χαντάκια και κάθε είδους τρύπες που γίνονται στα πλαίσια δημοσίων και κοινωφελών έργων χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας και τη δημιουργία ασφαλών χώρών διέλευσης για τους πεζούς.

Μηχανάκια delivery που όλο πολλαπλασιάζονται, μπαίνουν ανάποδα σε μονόδρομους , μέρα και νύχτα, τρέχοντας στο ράλι της βιοπάλης για τους φτωχοδιαβόλους που τα οδηγούν. Με επικίνδυνους ελιγμούς και κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να κερδίσουν 2' νωρίτερα. Πόσο αξίζει άραγε μια μίζερη ζωή, να συγκρίνεται με δυό σαπιμένες πίτσες κάποιου/ας κόπρου που τις παράγγειλε, με την απαίτηση «εγκαίρως».


Η κυκλοφορία των πεζών γίνεται μέσω ανύπαρκτων διαβάσεων ή διαβάσεων με ξεθωριασμένη διαγράμμιση που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές από τους διερχόμενους οδηγούς. Η κυκλοφορία των πεζών γίνεται σε συνθήκες τρόμου για τους πιο ανήμπορους: φανάρια που επιτρέπουν τη διέλευση των πεζών για ελάχιστο χρόνο και πολλές φορές ταυτόχρονα με τη διέλευση αυτοκινήτων που στρίβουν με πορτοκαλί που αναβοσβήνει.

Κωλόπαίδα με φτηνιάρικα αμαξάκια, φουλ όμως στα πανάκριβα ηχοσυστήματα που ξερνούν στην διαπασών τις τελευταίες «σαχλοεπιτυχίες» της Βανδή κι άλλων βραχνιασμένων πουσταρελιών της μόδας των δισκογραφικών..

Οι οδηγοί τους δεν έμαθαν ποτέ ότι πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα στους πεζούς, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται άμεσα η ασφάλεια των τελευταίων και να διαδραματίζονται τραγελαφικές σκηνές μεταξύ άσχετων αλλά οξύθυμων οδηγών και αγανακτισμένων πεζών...

Η κυκλοφορία των πεζών και ιδιαίτερα των μαθητών κάθε ηλικίας γίνεται μέσα σε κυκλοφοριακό χάος και χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για τη δημιουργία ασφαλών διαβάσεων και την κατάλληλη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών γύρω από σχολεία, γήπεδα, πάρκα κλπ.

Βέβαια είναι ατομική ευθύνη του καθενός από μας να σέβεται τους κανόνες και να φροντίζει την προσωπική του ασφάλεια, αλλά είναι επίσης ευθύνη της πολιτείας να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον κίνησης για τους πεζούς. Συνεχή διαβήματα, συναντήσεις με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, επιστολές με εκτενείς αναφορές σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στα Χανιά κι αλλού, και άλλες ενέργειες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας, να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας τα αυτονόητα που πιθανά δε θυμούνται, και στις αρχές αυτά που πρέπει να πράξουν. Εδώ, σε αυτούς τους δρόμους κυκλοφορούν κι αυτοί. Και δεν είναι άτρωτοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: