Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ...

ΠΩΣ ΕΙΣΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙΑΙ;;;;;

Η φωνή αντηχεί διαπεραστική. Ο Στράτος είναι και σήμερα στην πιάτσα την γνωστή του, την Δημοτική Αγορά και τα περίχωρα της.
Δεν απευθύνεται συγκεκριμένα σε κανέναν, με την παραπάνω φράση κάνει αισθητή την παρουσία του και την εκστομίζει πολλές φορές κάθε μέρα, κάνοντας τους τουρίστες που δεν τον ξέρουν να γυρίζουν ξαφνιασμένοι.
Ο Στράτος, στην δική μου ηλικία, κακομούτσουνος, μαυριδερός, φωνακλάς, ένα γραφικό πλάσμα των Χανίων, γνωστός στους πάντες που κατεβαίνουν καθημερινά στο κέντρο. Στην πιάτσα από 14 χρονών, όταν τέλειωσε το Δημοτικό και δεν κατάφερε να βγάλει την Α΄ Γυμνασίου. Τι να την κάνει άλλωστε, το ίδιο παράουρος και γραφικός θα ήταν ας τελείωνε το Λύκειο με άριστα . Η κύρια δουλειά του, να πουλάει ψάρια. Όχι όμως όπως οι ψαράδες στα μαγαζιά τους.


Δεν ξέρω πότε του ήρθε η ιδέα να τα βγάζει σε κλήρωση, το κάνει καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια. Διαλέγει μερικά ξεχωριστά ψάρια, μεγάλα κι εκλεκτά, τα περιφέρει με το καρότσι του στα πέριξ και μαζεύει συμμετοχές για μια κλήρωση που κάνει παρουσία όλων, εκεί προς το μεσημέρι, οπότε κι έχει συγκεντρώσει αρκετούς ενδιαφερόμενους και το...αντίστοιχο χρήμα. Γιατί δεν του βγαίνει σε κακό.

Αν τα πουλούσε με την πραγματική τους αξία, άντε να έπαιρνε 30 ευρώ, μα έτσι με την καθημερινή κλήρωση που τα παίρνει ένας τυχερός όλα δίνοντας 2 ευρώ/λαχνό, καταφέρνει να βγάζει καλό μεροκάματο που στις τυχερές του μέρες φτάνει ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Υπεραρκετά για τις ανάγκες που του δημιουργεί το κοντονούσικο μυαλό του και η ζωή που κάνει, στα όρια του περιθωρίου.

Ο πονηρός Στράτος έχει καταλάβει το μυστικό που ξέρω κι εγώ, μετά από χρόνια σπουδών δεν μου το δίδαξαν σε καμιά σχολή, το αντιλήφτηκα όταν βγήκα στην ελεύθερη αγορά:


Αν θέλεις να κάνεις λεφτά, παίρνε από πολλούς λίγα, να είναι πρόθυμοι να τα δίνουν, μα κάνε το τακτικά, σε καθημερινή ή εβδομαδιαία / μηνιαία/ ετήσια βάση.

Το ξέρω εγώ, το ξέρει κι ο Στράτος ο αγράμματος μα πονηρός κι έξυπνος, στην ίδια πιάτσα άλλωστε κινούμαστε, το στυλ, το προϊόν και οι πελάτες αλλάζουν.

Εκείνοι που επιμένουν να το αγνοούν είναι οι πολυάριθμοι «συνδρομητές» του, που πληρώνουν καθημερινά με την ελπίδα να ανακοινώσει το μεσημέρι το όνομα τους σαν νικητές της ημέρας και να φύγουν για το σπίτι τους με τα φρέσκα ψάρια του που απόκτησαν σε τιμή ευκαιρίας. Αύριο πάλι εκεί θα είναι, να ξαναπάρουν λαχνό, να περιμένουν και στο μεταξύ να αναρωτιούνται πόσα βγάζει ρε, αυτός την μέρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: