Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΣΟΪ...


Πρόσφατα πιάσανε δουλειά οι αγροφύλακες του Πολύδωρα, οι περισσότεροι μεγάλοι σε ηλικία κοπρίτες που δικαιώθηκαν για τις αφίσες που κολλούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Βάλανε λοιπόν στολές και ξαμολυθήκανε, καθένας στον τόπο που διορίστηκε, να παριστάνουν τους φρουρούς της υπαίθρου. Το περισσότερο χρόνο βέβαια τον περνούνε στα καφενεία, στις πλατείες των χωριών, όπως άλλωστε πέρασαν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, τώρα θα αλλάξουν;
Απο κεί μπορούν να παρατηρούν εκ του ασφαλούς την κίνηση του χωριού και των κατοίκων. Ένας απο δαύτους πρόσεχε κάθε απόγευμα τον 75χρονο Περακομανώλη που γύριζε απο το χωράφι το σούρουπο, καβάλα στον γάϊδαρό του, που κόντευε κι αυτός τα δικά του χρόνια. Στον αγροφύλακα έκανε εντύπωση πως χτυπούσε το ζώο και το έβριζε, παρακινώντας το να προχωρά γρηγορότερα.


Μετά από μερικές φορές που είδε να επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή κάθε απόγευμα, το τζιμάνι του Πολύδωρα αποφάσισε να επεμβεί, να δικαιολογεί και την θέση του, σαν κρατικός υπάλληλος με εξουσία στην περιοχή, όχι παίζουμε!
Έκανε λοιπόν μηνυτήρια αναφορά στον Περακομανώλη, που δεν τον συμπαθούσε και καθόλου, ψήφιζε βλέπετε άλλο κόμμα.

Βρέθηκε ο γέρος για πρώτη φορά στην ζωή του σε δικαστήριο στην πόλη, κατηγορούμενος για "κακοποίηση ζώου" και παραβίαση των δικαιωμάτων του υποζυγίου. Πράγμα παράξενο για αυτόν μιάς και πάντα έτσι λαλούσε τα ζώα που είχε, τώρα ανακάλυψαν τα δικαιώματα τους;

Ο αγροφύλακας είχε μαζέψει και τους υπόλοιπους κόπρους που μαζί χαρτοπαίζανε στο καφενείο, να κοροϊδέψουν λιγάκι τον Περακομανώλη, τώρα που βρήκανε την ευκαιρία, έτσι θα μάθαιναν κι οι άλλοι στο χωριό να μην αμφισβητούν την εξουσία του οργάνου της υπαίθρου κια να υπακούν τις μελλοντικές εντολές του.
Στην ακροαματική διαδικασία που ακολούθησε, οι παραπάνω χαβαλέδες ψευδομάρτυρες καταφέρονταν εναντίον του γέρου, κατηγορώντας τον για βάναυση συμπεριφορά στον γάϊδαρο, για εκμετάλλευση, παραμέληση, υπέρβαση ωραρίου εργασίας, κλπ. Συμπαραστάτες ήταν και κάμποσοι αργόσχολοι, κυράτσες και λαπάδες, αυτόκλητοι "φιλόζωοι" και ψευτο-οικολόγοι, άγνωστο πως βρέθηκαν εκεί...
Με την γενική κατακραυγή του πλήθους, με το μέρος τους και ο δικαστής, καταδικάστηκε τελικά ο Περακομανώλης να πληρώσει ένα αρκετά τσουχτερό πρόστιμο.

Το έφερε με βαριά καρδιά, το βράδυ στο γνωστό καφενείο του χωριού, σύναξη των κατοίκων να συζητούν το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων των τεμπελχανάδων και του αγροφύλακα, έλεγε με δυνατή φωνή να τον ακούνε όλοι:

- Του διαόλου ο γάϊδαρος, πόσο δημοφιλής κι αγαπητός είναι στην πόλη. Τόσα χρόνια τον έχω και είμαστε μαζί, ποτέ δεν μου 'πε πως έχει τόσονα μεγάλο σόι να τον υποστηρίζει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: