Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΦΟΥΣΚΑ...

Πολύς ντόρος έγινε πριν λίγα προηγούμενα χρόνια για επενδύσεις ιδιωτών σε φωτοβολταικά συστήματα και αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παρήγαγαν σε πολύ - πολύ συμφέρουσες για αυτούς τιμές από την ΔΕΗ.

Τώρα η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών υφίστανται μια περικοπή 35% στον περσινό τους κύκλο εργασιών, που ήδη είχε υποστεί περικοπή κατά 35% με την έκτακτη εισφορά, μετά την απαίτηση της τρόικας να κλείσει η «τρύπα», άνω των 800 εκατ. ευρώ, του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η τρόικα έχει ορίσει στις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση την ψήφιση του νοσμοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Φυσικά, οι παραγωγοί ρεύματος από φωτοβολταϊκά διαμαρτύρονται, καθώς μειώνεται σημαντικά η αναμενόμενη πρόσοδος τους...

Μια ακόμη νεοελληνική φούσκα: Πολλοί έσπευσαν να επωφεληθούν ως εξυπνότεροι όλων, κάποιοι έμποροι θησαύρισαν πουλώντας πανάκριβα εισαγώμενα (και πεπαλαιωμένα) φωτοβολταικά, οι τράπεζες έβγαλαν κι από δώ κέρδη από τα δάνεια, ένα σωρό ανθρώποι δελεασμένοι από τις αφύσικα υψηλές αποδόσεις μπήκαν στο παιχνίδι, το επιδοτούμενο αγροτικό εισόδημα αντικαταστάθηκε από επιδοτούμενο εισόδημα από πώληση ενέργειας και όταν έσκασε η φούσκα, καθώς το πολλάκις αναξιόπιστο και χρεοκοπημένο κράτος δεν μπορεί να στηρίξει αυτές τις αποδόσεις και η ΔΕΗ να αγοράζει σε αυτές τις προσυμφωνημένες τιμές όλοι αναρρωτιόμαστε τι φταίει..

Ήδη από το 2008 ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είχε προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση Καραμανλή ότι οι αποζημιώσεις στα φωτοβολταϊκά ήταν έξω από την οικονομική λογική (η ΕΕ θεωρεί μια απόδοση 7,5% λογική, έναντι 40+ των Ελληνικών συμβολαίων). Η κυβέρνηση Παπανδρέου αντί να εξορθολογίσει αυτές τις αποδόσεις, πολλαπλασίασε τα φωτοβολταϊκά, σε μια φάση που η ζήτηση της ενέργειας έπεφτε λόγω του πρώτου στριμώγματος με το μνημόνιο.

Τελικά η πράσινη ανάπτυξη ήταν πράσινα άλογα...

Ήταν αναπόφευκτο.

Και ποιοι βγήκαν ωφελημένοι τελικά από αυτή την Ελληνική παραδοξότητα;

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες βλέποντας τις τρελές αποδόσεις που θα είχε ο κάτοχος, πουλούσαν τα πάνελ στην Ελλάδα στη διπλή τιμή απ' ό,τι στις άλλες χώρες.

Το Ελληνικό κράτος έχασε για ακόμη μια φορά την αξιοπιστία του και ο ανύποπτος κόσμος πλήρωσε το μάρμαρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: