Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ...

Διαβάζω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος του από την "εισφοροδιαφυγή", που κατά τον ορισμό της κυβέρνησης περιλαμβάνει προπαντός ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων αυτασφάλισης, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές που τους χρεώνουν.

Η πολιτική αυτή είναι άδικη και παράλογη. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι φόρος. Είναι υποχρεωτική αποταμίευση που δίνουν οι πολίτες για να έχουν μια σύνταξη όταν γεράσουν. Δεν επιτρέπεται ποτέ να ξεπερνούν τις αντικειμενικές δυνατότητες του πολίτη για αποταμίευση και το κράτος έχει υποχρέωση να τις επιστρέφει και με τόκο.

Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους όταν μπορούσαν. Τα χρήματά τους όμως εξανεμίστηκαν. Ο ισολογισμός του ΟΑΕΕ δεν εμπεριέχει καμία αποταμίευση και το κράτος που υποτίθεται ότι εγγυάται τις συντάξεις (στο αναδιανεμητικό σύστημα) χρεοκόπησε και το χρέος του είναι τόσο μεγάλο ώστε παρακαλάει τους δανειστές να του το περικόψουν. Ταυτόχρονα δεν έχει καν ως οφείλειεπικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη για τη συνολική βιωσιμότητα του συστήματος.

Τι μπορεί ένα τέτοιο κράτος να εγγυηθεί και γιατί βάζει αυτούς τους ανθρώπους στο στόχαστρο σε μια περίοδο που η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% και σε πολλούς κλάδους ο τζίρος μειώθηκε κατά 70% και 80%. Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι σε δεινή θέση. Οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν ή κλείνουν, οι φόροι αυξάνονται και το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών έχει μειωθεί δραματικά.

Πρέπει να συνυπολογιστεί και το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν και είναι ανεξάρτητο της κερδοφορίας τους.

Αναφέρονται συχνά οι μη μισθωτοί και συνταξιούχοι ως φοροφυγάδες, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι ενήμεροι ασφαλιστικά και ουσιαστικά στερούνται υγειονομικής περίθαλψης. Αλήθεια αφού φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν;

Πάνω από τους μισούς (370.000), δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και το κράτος τους καταδιώκει σαν εγκληματίες. Ποινικές διώξεις, κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσίας, αποκλεισμός των ιδίων και των οικογενειών τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η καταδίωξη αυτή δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό έρεισμα. Η λύση δεν είναι η καταδίωξη των ασφαλισμένων.

Η λύση είναι να αποταμιεύουν για σύνταξη αυτά που μπορούν όσο και όπως μπορούν. Έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός όσων πληρώνουν, έστω και λίγο και θα επανέλθουν στην κανονική παραγωγική οικονομία.

Και ταυτόχρονα το κράτος να μειώσει τις δαπάνες του και να μοιράζει με ισονομία την τριμερή χρηματοδότηση που τώρα πηγαίνει προνομιακά στα "ευγενή" ταμεία κάποιων συντεχνιών.

Η παραγωγικότητα της χώρας πνίγεται διότι ο αδηφάγος δημόσιος τομέας με τους υπέρογκους φόρους που απανωτά επιβάλει για τη δική του επιβίωση, καταβροχθίζει την μηδαμινή ρευστότητα και πνίγει τον ιδιωτικό.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται κατά 80%, κλείνουν καθημερινά, και τους βρίζουν κι από πάνω οι μανδαρίνοι γιατί τάχα "δηλώνουν λίγα"...

Καιρός είναι τώρα να παρθεί η γενναία απόφαση να αποδεσμευτεί η αυτασφάλιση από τον ΟΑΕΕ και να επιλέξει ένας επαγγελματίας αν θέλει αυτόν ή μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία όπου θα πληρώνει ένα πρόγραμμα ασφάλισης - συνταξιοδότησης στα μέτρα του.

Αλλιώς θα βλέπουμε όλο και περισσότερους επαγγελματίες να "κλείνουν" τα βιβλία και τις νόμιμες επιχειρήσεις τους μα να συνεχίζουν να δουλεύουν σε ότι έκαναν και πριν, τώρα πια μαύρα. Οι ικανοί μπορούν (να βγάζουν και να κρύβουν) και δεν θα διαστάσουν μπροστά στις όποιες απειλές - μπούρδες αντιτάξει κάποιος γραβατωμένος ανευθυνο-υπεύθυνος, είναι θέμα επιβίωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: