Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΜΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ...

Και ξαφνικά το "δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μέτρα" έγινε "στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες"...

Συζητάμε για τα άμεσα οριζόντια μέτρα αλλά δεν κάνουμε κουβέντα για τα έμμεσα οριζόντια μέτρα. Αυτά που μπορεί να μην είναι νέοι φόροι, είναι όμως νέα χαράτσια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη πτώχευση τον ελληνικό λαό.

Για παράδειγμα, ο νέος τρόπος κάλυψης των φαρμάκων. Από χθες όσοι παίρνουν πρωτότυπο φάρμακο αν και υπάρχει γενόσημο για να αγοράσουν, θα πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους. Μια εκτίμηση κάνει λόγο για 150 εκατ. ευρώ που θα βγαίνουν από την τσέπη των Ελλήνων κάθε χρόνο.

Αυτό δεν είναι χαράτσι; Δεν είναι έμμεσο οριζόντιο μέτρο;

Λέει το υπουργείο ότι πρέπει να ενισχυθεί η χρήση γενόσημων τα οποία είναι εξίσου καλά και αποτελεσματικά. Πώς όμως θα πείσει χιλιάδες ασθενείς που παίρνουν για δεκαετίες ένα συγκεκριμένο φάρμακο να πάρουν κάποιο άλλο; Πώς θα πείσει χιλιάδες γεροντάκια και γριούλες που παίρνουν χρόνια ένα σκεύασμα για την πίεση, τον θυρεοειδή, το σάκχαρο ή άλλη χρόνια πάθηση και είναι απόλυτα ρυθμισμένος, να πάρει άλλο σκεύασμα; Το πιο πιθανό είναι να ψάξει να βρει λεφτά να πάρει αυτό που ξέρει. Που θα βρει τα λεφτά είναι άλλο ζήτημα, αλλά κατά το κράτος "θα κόψει το λαιμό του"...

Από την άλλη, τη συνταγογράφηση την κατευθύνουν οι ίδιοι οι γιατροί. Άμα ο γιατρός σου γράψει το φάρμακο που αυτός θέλει και δεν είναι το γενόσημο, εσύ το φάρμακο που σου είπε θα πάρεις, ακόμη κι αν πρέπει να το πληρώσεις από την τσέπη σου. Έτσι έχουν τα πράγματα δυστυχώς και πρόκειται για ένα μέτρο που πλήττει οριζόντια τις λαϊκές οικογένειες.

Όπως το ίδιο θα κάνει και το 25άρι ευρώ που πρέπει να πληρώνουν όσοι μπαίνουν για νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο. Όπως χαράτσι είναι και η πληρωμή ενός ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία.
Από τέτοιους έμμεσους φόρους αδειάζει η τσέπη των Ελλήνων και δε χρειάζονται άλλα μέτρα και περικοπές.

Φτάνουν τα έκτακτα χαράτσια που γίνονται μόνιμα, όπως π.χ. η πληρωμή φόρου εσαεί σε κάθε ιδιόκτητο ακίνητο, ακόμη και για το ξερό χωραφάκι με το κοτέτσι στο χωριό. Ακόμη και τα 10-20 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες Έλληνες είναι επιβάρυνση, όπως και να το κάνουμε, όπως και να το βαφτίσουμε.

Έτσι όμως οδηγείται ο λαός σε απόγνωση και δε χρειάζεται η τρόικα να έρθει να μας δώσει μια ακόμη "συμβουλή".

Δηλαδή εάν συνεχίσουμε τη λάθος συνταγή θα σωθούμε;

Εάν συνεχίσουμε φοροεισπρακτική επιδρομή χωρίς ανάπτυξη θα σωθούμε;

Εάν συνεχίσουμε τη στουρνάρειο συνταγή θα σωθούμε;

Εάν συνεχίσουμε την εξαθλίωση θα σωθούμε;

Εφόσον συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε σε αυτή τη κατεύθυνση δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για την Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: