Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Ή ΨΥΧΕΣ;

Για να μπορέσει ο σύγχρονος άνθρωπος να (επι)ζήσει αξιοπρεπώς χρειάζεται τροφή, στέγη, εργασία, σωματική και ψυχική υγεία.

Σήμερα τα τρόφιμα έχουν ακριβύνει σημαντικά, τα έξοδα συντήρησης ενός σπιτιού είναι μεγάλα, για να βγάλει ένας άνθρωπος μεροκάματο ικανό να ζήσει αυτόν και την οικογένειά του πρέπει να κουράζεται αρκετά, ενώ κλονίζεται και η ευαίσθητη ψυχική του ισορροπία με τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και ημερομισθίων, δεν τα καταφέρνει ή όσες φορές δεν έχει λόγω της ανεργίας πόρους να εξασφαλίσει τα προς το ζην για τον εαυτό του και τους δικούς του.

Τα τελευταία χρόνια με την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Η συνεχής μείωση των εισοδημάτων, η διογκούμενη ιδίως μεταξύ των νέων σε ηλικία ανθρώπων ανεργία και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν φέρει πολλές οικογένειες στην απόγνωση.

Ποτέ άλλοτε η ανθρώπινη κοινωνία εντός και εκτός Ελλάδας, δεν είχε τόσα πολλά αγαθά για να κάνει τη ζωή της καλύτερη και πιο άνετη και όμως ταυτόχρονα, ποτέ άλλοτε δεν ήταν όλα αυτά τα εφόδια τόσο δυσπρόσιτα στον πολύ κόσμο λόγω της κερδομανίας όσων τα κατέχουν και τα ρίχνουν στην αγορά και επειδή το μέσο νοικοκυριό έχει στη χώρα μας φτάσει, όπως λένε οι στατιστικές των τελευταίων ετών στα όρια της φτώχειας και του περιθωρίου..

Είναι ολοφάνερο πλέον ότι τα περίφημα "μέτρα" των τελευταίων ετών ήταν και είναι χωρίς αντίκρισμα, διότι καθώς φαίνεται οι ορέξεις της τρόικας δεν ικανοποιούνται μ' αυτά, αλλά μόνο με την ολοκληρωτική αρπαγή των εισοδημάτων των πολιτών και την τριτοκοσμοποίηση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα.

Απέναντι τους δεν βλέπουν ανθρώπους με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά απρόσωπες μονάδες και αριθμούς στατιστικής σε ανεργία, φτωχοποίηση, υποσιτισμό, αποκλεισμό και αυτοκτονίες...

Σε μεγέθη που ως αριθμοί ευημερούν, καθώς και οι δουλειές των γραφείων τελετών, που δεν προλαβαίνουν να "λαμβάνουν μέτρα" πεσόντων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: