Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ...

Πολλοί τόνοι πατάτας πουλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές της Κατερίνης πριν λίγες μέρες.

Το γεγονός ίσως να αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, αφού η ιδέα της παράκαμψης των μεσαζόντων και της απευθείας πώλησης στους καταναλωτές παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ελκυστική.

Πάντως δείχνει να είναι πιο ρεαλιστική και να έχει μεγαλύτερη προοπτική από τα δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας που στήνονται σε όλους τους νομούς της χώρας, σε μια προσπάθεια των κατοίκων της περιφέρειας να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τώρα κατά πόσον η αποφυγή των χονδρεμπόρων είναι εφικτή σε ευρεία κλίμακα.

Ποιοι είναι οι μεσάζοντες σε μια κοινωνία που θα πρέπει να εκλείψουν;

Πρακτικά όλο το εμπόριο. Η αλυσίδα δηλαδή που ενώνει τον παραγωγό με τον καταναλωτή.

Είναι μια αλυσίδα άχρηστων παράσιτων που παράγει μόνο κόστος χωρίς ωφέλεια; Όχι βέβαια.

Το υγιές εμπόριο συγκεντρώνει, επιλέγει, συσκευάζει, συντηρεί, μεταφέρει, προβάλλει, ενημερώνει, απασχολεί κόσμο, μηχανές, μεταφορικά μέσα, πληρώνει φόρους και προσθέτει αξία στο προϊόν μέχρι να φτάσει στη γειτονιά του καταναλωτή. Είναι χρήσιμο και αναγκαίο στη σύγχρονη κοινωνία, δεν είναι παρασιτισμός.

Παράλληλα πολλοί έμποροι είναι αισχροκερδείς, φτιάχνουν καρτέλ, κάνουν κομπίνες, κλέβουν, εκβιάζουν κ.λπ.

Αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα. Αυτό να διορθώσουμε. Άνοιγμα των αγορών, των μεταφορών, έλεγχοι.

Οι παραγωγοί από την άλλη γιατί δεν τα έκαναν αυτά τόσα χρόνια;

Πόσο καιρό τους βλέπουμε να χύνουν το γάλα στις νομαρχίες, να πετάνε τα ροδάκινα στις χωματερές, τα πορτοκάλια να σαπίζουν και άλλα πολλά.

Γιατί δεν είχαν οργανωθεί νωρίτερα σε πλατείες και σημεία πώλησης;

Από κάπου πρέπει να αρχίσει η μείωση των τιμών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό σε τρόφιμα εισάγεται.

Και οι αγρότες είναι καιρός να δουν και το μερίδιο της δικής τους ευθύνης.

Κόστη και ποιότητες που να στέκουν στον διεθνή ανταγωνισμό, αφού τα εισαγόμενα θα είναι πάντα μπροστά τους. Νέες υγιείς μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης, σε αντίθεση με τα αναποτελεσματικά διαφθορεία προηγούμενων δεκαετιών.

Μόνο με τέτοια οργάνωση θα μπορέσουν να διαπραγματεύονται επιτυχώς με τα μεγάλα κυκλώματα διανομής ή ακόμη και να δημιουργήσουν δικά τους σε παράλληλη ανταγωνιστική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: