Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ...


Οι ταραχές ήταν αναμενόμενες. Η αστυνομία σκότωσε έναν μαύρο και οι άνεργοι νεαροί έπαθαν αμόκ. Ήταν το χρονικό μιας αναμενόμενης κοινωνικής έκρηξης.

Και έτσι μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, η πρωτεύουσα ενός αναπτυγμένου κράτους, πόλη των πολύ πλούσιων και των πολύ φτωχών, πέρασε σε μια κατάσταση χάους και βίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν όλοι στις παραλίες όταν ξέσπασαν οι ταραχές. Το ίδιο και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αν και το επίκεντρο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης είναι η ευρωζώνη, εν τούτοις οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις συνέβαλλαν κι αυτές στην αύξηση της ανισότητας, της φτώχιας, και της απανθρωπιάς, που τώρα μεγεθύνθηκαν μέσω της οικονομικής αναστάτωσης.

Ανάμεσα στους καταστροφείς καταστημάτων και εμπρηστές, υπάρχουν μεν οι μαύροι αλλά υπάρχουν και οι "κάγκουρες" (chavs) αγγλοσάξωνες, που έχουν μάθει να μην δουλεύουν και να τους δίνει το κράτος χαρτζηλίκι. Υπάρχει πάντα και το γιουρούσι των κοπριτών για τζαμπέ PS3 και Nike αθλητικά παπούτσια, με την δοθείσα ευκαιρία στους φτωχους ο,τι προλάβουν να αρπάξουν...

Ποιός μιλησε για επαναστάτες; Ετσι όπως έχει το πράγμα, καλύτερα να ήταν επαναστάτες, μιας και θα είχαν όραμα και σχέδια. Τώρα απλά εκδικούνται την κοινωνία που τους ανέχτηκε. Είναι σύνηθες φαινόμενο στις εξεγέρσεις και ένας από τους λόγους που ξεσπούν.

Συνάθροιση ταραξιών και συμμοριών, με την αστυνομία πάλι απούσα και τους πολίτες να πληρώνουν τις συνέπειες...

Η εξαθλίωση της ανεργίας επίσης και οι φυλετικές διαφορές και μίση προς αλλήλους που αναπτύσσονται σε τέτοιες συνθήκες εύκολα και περιμένουν την αφορμή να εκδηλωθούν, είναι το επιστέγασμα των ταραχών.

Πόσο μυαλό απαιτείται για να καταλάβει κάποιος, πως όταν κοινωνικά κομμάτια περιθωριοποιούνται βίαια, εξίσου βίαια θα ξεσπάσουν;

Και η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι ότι όταν μια κοινωνία λειτουργεί με σκοπό "εμείς να είμαστε πλούσιοι και ασφαλείς ι ότι θένε ας απογίνουν οι υπόλοιποι ", γρήγορα ή γρηγορότερα θα την πάρει και θα τη σηκώσει η φτώχεια και η ανασφάλεια που τις πατάγανε στο κεφάλι για να αισθάνονται κάποιοι πλούσιοι και ασφαλείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: