Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΠΑΡΕ ΠΡΑΜΑ, ΑΦΕΝΤΙΚΟ...

Θα το ακούσετε πολλές φορές, τουλάχιστον 5 - 6 μέσα σε μια ώρα, όσο διαρκεί ένας καφές σε καφετέρια ή ένα πρόχειρο φαγητό μερικά σουβλάκια σε κεντρικό σουβλατζίδικο, ή όπου αλλού δημοσίως βρίσκεστε...

Από ισάριθμους πλανόδιους τριτοκοσμικούς μετανάστες, που φορτωμένοι με κάποιο εμπόρευμα, περιπλανώνται ολημερίς με τα πόδια στο κέντρο και στις γειτονιές, να βγει κάποιο μεροκάματο...

Άντε να γλιτώσουμε από αυτόν με τα CD, ή από τον άλλο με τα αχρείαστα κινέζικα μπινελίκια της κακής ώρας, στο τέλος κάτι θα βρεθεί να θέλουμε, να χρησιμεύει σε κάτι για να πει πως έκανε μια πώληση ο πλανόδιος φουκαράς.

Όπως ο μελαμψός νεαρός από το Μπαγκλαντές με τις ζώνες από γνήσιο δέρμα σε καλή τιμή, που προσφέρθηκε να μου βρει μια στα δικά μου XXL μεγέθη και είχε μαζί του και το εργαλείο να προσθέσει μερικές τρύπες ακόμη.

Τις ίδιες ζώνες που έχω δει σε γνωστό outlet με δήθεν επώνυμα είδη σε 6πλάσια τιμή, με πρόσχημα του απατεώνα εμπόρου το νοίκι και τους φόρους του, μα στη πραγματικότητα τ' ακουμπά στο τατουάζ που έχει στον κώλο η υπάλληλος του, που χάρη σ' αυτό βρήκε μόνιμη δουλειά εντός καταστήματος και δεν κάνει ότι και ο πλανόδιος για να ζήσει.

- Που τα βρήκες τα πράματα που πουλάς ρε;

- Μεγάλο αφεντικό από Αθήνα εισάγει Ελλάδα και δίνει εμένα και άλλους πολλούς πουλήσει σε κάθε πόλη, ότι μπορέσει...

Έτσι ένας ημεδαπός επιτήδειος χωρίς μαγαζί, έχει δεκάδες αλλοδαπούς να του δουλεύουν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα.

Ξεφορτώθηκα έναν εδώ με λίγα ευρώ, αφού η ζώνη δεν είναι αναλώσιμη και ή θα βγει γερή κρατώντας μερικά χρόνια ή θα βγει σκάρτη και δεν χρειάζεται να ξαναπάρω ίδια!

Μα πολλοί άλλοι με πολλά προϊόντα και σε πολλά μέρη θα συνεχίζουν να πηγαίνουν όπου βλέπουν κόσμο μαζεμένο, με τη μόνιμη τους φράση στα χείλη:

- Πάρε πράμα, αφεντικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: