Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

BLOGS - MME...


Μεγάλο λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης και του διευρυμένοι Internet μπορούν οι κάτοχοι των ΜΜΕ ή έστω μερικοί προβεβλημένοι δημοσιογράφοι τους, να πάνε τον κόσμο όπου εκείνοι θέλουν. Νομίζουν ότι τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης, ανάγνωσης κ.ο.κ. σημαίνουν αυτόματα και υψηλή επιρροή - επίδραση επί των (άβουλων όπως εύχονται) θεατών και αναγνωστών.

Τα πράματα όμως δεν είναι έτσι απλά.

Μπορεί πράγματι κάποιο μέρος του κοινού να επηρεάζεται στην καθημερινότητα και στην εικόνα που έχει για ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά για τα θεμελιακά ζητήματα διαθέτει δικά του κριτήρια και επιδιώξεις.

Σε αυτό όποιος μπορεί βέβαια και θέλει να "δικτυωθεί" βοηθιέται όλο και περισσότερο από τα νέα μέσα πληροφόρησης που δεν είναι ελεγχόμενα και κύρια κινούνται στο Διαδίκτυο, όπως είναι τα blogs.

Το διαδίκτυο κι ιδιαίτερα τα blogs, αναβαθμίζουν τον ρόλο του πολίτη.

Από παθητικό αναγνώστη ή τηλεθεατή, όπως τον αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα blogs ενισχύουν την αμφίδρομη σχέση κι εξωθούν τον παθητικό αναγνώστη σε δράση, σε συμμετοχή, μέτοχος της μεγάλης μάχης που μαίνεται καιρό ανάμεσα στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τα blogs για την πρωτοκαθεδρία στην ενημέρωση των πολιτών.

Αντίστοιχη δυνατότητα, παρείχε παλαιότερα μόνο το ραδιόφωνο. Το διαδίκτυο όμως και πάλι υπερέχει, λόγω των πολλών εναλλακτικών επιλογών που προσφέρει σε πολύ μικρότερο χρόνο. Οι πολίτες σήμερα μπορούν να εκφραστούν, τα νέα μέσα υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους...

Έτσι τα σοβαρά blogs αναγνωρίζονται ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης της κοινής γνώμης του "ψαγμένου" και δυναμικότερου κομματικού της κοινωνίας και χρησιμοποιούνται ως μέρος και σε προεκλογικές εκστρατείες. Η χρήση των διαδικτυακών μέσων αλλά και η "χρησιμοποίηση" των blogs και λοιπών social sites αποτελεί σήμερα το καλύτερο χρηστικό εργαλείο σε μία καμπάνια..

Για την ενημέρωση του πιο ανήσυχου και πιο απαιτητικού κοινού.
Όπου εκτός από δίαυλος ενημέρωσης του κοινού, είναι και πολύτιμος όσο κι απαραίτητος πλέον κρίκος επαφής των πολιτικών με την κοινωνία.

Ενδεχομένως μέχρι τις επόμενες εκλογές η διείσδυση του διαδικτύου να φτάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό στους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να επηρεάζει τις οποιαδήποτε έκβαση τους!

Το θέμα των blogs γενικά παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εξελίξεις...

Ολοι οι πολιτικοί μελοντικά θα θέλουν τα blogs μαζί τους, διότι θ' αντικαταστήσουν τα κλασικά ΜΜΕ και περισσότερο τα τηλεοπτικά, όπου διαπλεκόμενα αφεντικά, γλείφτες δημοσιογράφοι ελεεινοί και τρισάθλιοι, είναι έτοιμοι να πουλήσουν και τη μάνα τους ακόμη, σ' όσους τους υποσχεθούν αυξημένα κέρδη ή παραμονή στις θέσεις τους αντίστοιχα.

Βέβαια η ανωνυμία των ελεγχόντων τα blogs (δεν αφορά αυτό εδώ, εγώ όταν το δημιούργησα πρώτα έγραψα το όνομα μου σωστά και μετά το πρώτο μου κείμενο), αλλά και των ηλεκτρονικών οδών προς αυτά παραμένει ένα ερωτηματικό, ως προς την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του εκάστοτε χρήστη. Ακόμη η ασφάλεια του πληκτρολογίου έχει οδηγήσει κάποιους έτσι κι αλλιώς κακόβουλους σε παρεκτροπές στο Διαδίκτυο.

Στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, μπορεί η ίδια η φύση του μέσου να ενθαρρύνει μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά αυτή δεν είναι άλλη από την γενικά κατοχυρωμένη ελευθερία λόγου. Δεν μπορούμε να αξιώνουμε "ειδική μεταχείριση" μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε στο Διαδίκτυο, με δική μας θέληση κι ευθύνη ωστόσο.

Όλο το στοίχημα για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης παίζεται στους Όρους Χρήσης: η κατοχύρωση συγκεκριμένων, διαφανών και αμερόληπτων διαδικασιών για την εποπτεία του υλικού που αναρτάται δημόσια και η εγρήγορση για την ορθή εφαρμογή των Όρων Χρήσης είναι το μυστικό για να περιοριστεί η ευθύνη του ίδιου του μέσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: