Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΟΙ - ΜΕΓΑΛΟΙ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΝΕΩΝ Ή ΚΑΛΥΨΗ ΛΑΘΩΝ;


Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία εκείνου του15χρονου από έναν μπάτσο που είχε εντελώς στρεβλή αντίληψη για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, οι μεγάλοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της νεολαίας με λάθος τρόπο.

Για να μεταφέρουν το κόστος των λαθών και των παραλείψεών τους στη νεολαία έχουμε οργανώσει έναν ακήρυχτο πόλεμο γενεών. Λεηλατούν τα εκπαιδευτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων για να μην πληρώσουν τον λογαριασμό της κρίσης που οι ίδιοι προκαλέσανε.

Επιχειρούν διαλόγους με τους νέους επικοινωνιακού χαρακτήρα και με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και συνεχίζουν ν' αντιμετωπίζουν τις πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων με χαρακτηριστική περιφρόνηση...

Υπάρχει πρόβλημα στη δημοσιονομική διαχείριση επειδή το δημόσιο ταμείο λεηλατήθηκε για τετραετίες ολόκληρες, από κυβερνήσεις, κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις; Μία από τις εύκολες λύσεις είναι ο περιορισμός των δαπανών για την παιδεία και η μετατροπή της εκπαίδευσης σε μια μορφή καταναγκασμού των νέων λόγω έλλειψης της αναγκαίας υποδομής και της κακής οργάνωσης και διάθεσης των εκπαιδευτικών.

Δεν βγαίνουν τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης επειδή για δεκαετίες ολόκληρες παίζανε κομματικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια; Αναγνωρίζουν τα λεγόμενα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα για να μην κινδυνέψει το βιοτικό επίπεδο των ήδη βολεμένων και στέλνουν όλο τον ασφαλιστικό λογαριασμό στους νέους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα έχοντας λιγότερα ασφαλιστικά δικαιώματα και πολύ χειρότερη ασφαλιστική προοπτική από τους μεγαλύτερους...

Σημειώνεται αδιέξοδο στην αγορά εργασίας εξαιτίας δεκαετιών κακοδιαχείρισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα της οικονομίας; Οργανώνουν προκλητικά πολυτελείς εθελούσιες εξόδους για τους πενηντάρηδες οι οποίοι πηγαίνουν σπίτι τους με υψηλότερες συντάξεις από το μισθό που είχαν και οργανώνουν ένα πραγματικό σκλαβοπάζαρο με stage για τη νέα γενιά, για να χρηματοδοτηθούν τα δικά τους δικαιώματα και προνόμια.

Συνδυάζουν το ρεκόρ ανεργίας των νέων με τη μετατροπή πολλών δημοσίων υπαλλήλων σε αργόμισθους, που υποβοηθούνται στο ανύπαρκτο έργο τους από κακοπληρωμένους νέους συμβασιούχους.

Πρόκειται για μία αδιέξοδη πολιτική, η οποία σε πρώτη φάση προκαλεί την αγανάκτηση ή και την εξέγερση της νεολαίας, που βλέπει κι αισθάνεται να οδηγείται σε πολλαπλά αδιέξοδα.

Σε 10 - 20 χρόνια όμως, όταν οι σημερινοί νέοι θα είναι σε ώριμη επαγγελματική ηλικία και θα παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, θα προχωρήσουν στο εντυπωσιακό άδειασμα της τωρινής γενιάς που ελέγχει τα πράγματα, που σήμερα τους καταπιέζει. Θα αλλάξουν απλά, τους κανόνες του παιχνιδιού, για να λειτουργήσει καλύτερα η γενιά τους και να περιορίσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους άλλους.
Για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της δυσαρέσκειας των νέων πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και οι προτεραιότητες.

Οι διορθωτικές κινήσεις δεν αρκούν για να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επιβάλλεται δραστική αλλαγή των σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων και των νέων.

Εάν τους εξασφαλίσουν ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, σταματήσουν να λεηλατούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα και σταθούν στο πλευρό τους ως μεγαλύτεροι και θεωρητικά ωριμότεροι, τότε μπορούν να ελπίζουνε ότι οι νέοι θα περάσουν από την απόρριψη και τη διαμαρτυρία στη δημιουργική αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.

Εάν φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη νέα γενιά, τότε το βάρος της ευθύνης για την ποιότητα της αναζήτησης και της διεκδίκησης θα περάσει στους νέους.

Προς το παρόν, είναι τόσο άθλια η συλλογική συμπεριφορά των μεγαλύτερων προς αυτούς, ώστε έχουνε χάσει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να τους κάνουμε κριτική για τα πολλά λάθη και τις υπερβολές τους κι αυτών, που δεν δικαιολογούνται έτσι απλά όπως δημαγωγούν αριστεριστές πολιτικάντηδες, μόνο και μόνο επειδή είναι νέοι.

Κι αν οι πραγματικές αιτίες της "εξέγερσης" είναι ο αποκλεισμός και η ματαίωση των προσδοκιών μιας ολόκληρης γενιάς που βουλιαγμένη στην προοπτική της ανεργίας αισθάνεται ότι την κορόιδεψαν, ας ρωτήσουν τους πατρώνες τους αν διαθέτουν τη λύση πριν ανταποκριθούν στα κελεύσματα τους για "μπάχαλο"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: