Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΓΡΙΠΗ, ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ...


Η σοβαρή υπόθεση της γρίπης των χοίρων, έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα της ενημέρωσης του κόσμου, των τρόπων και των μεθόδων που το κράτος χρησιμοποιεί προκειμένου να διαφυλαχθεί ο πληθυσμός από την οποιαδήποτε απειλή ασθένειας.

Από την άλλη πλευρά, παρελαύνουν στα κανάλια ένα σωρό ειδικοί που αναγάγουν σε μείζονος σημασίας θέμα την εν λόγω γρίπη, την ίδια στιγμή που είναι αμβίβολο αν από τον Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους χιλιάδες υποψιασμένους και φοβικούς πολίτες.

Το βασικότερο όμως είναι με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν οι αναρίθμητες όπως αναμένεται κρίσεις πανικού.

Ο κόσμος, μη δείχνοντας εμπιστοσύνη στο κράτος (όπως το ίδιο τον έχει μάθει με τις σπασμωδικές του ενέργειες), προβαίνει σε κάθε είδους ενέργεια, ακόμη και στην παραγγελία εμβολίων από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το θέμα της ετοιμότητας σε περίπτωση ξεσπάσματος πανδημίας ή μετάλλαξη της ασθένειας. Μια ακόμη πολιτική κοκορομαχία με αφορμή αυτή την φορά την νέα γρίπη; Ήταν δυνατό οι εκπρόσωποι των κομμάτων να βάλουν στην άκρη τις αψιμαχίες γύρω από το ποιο κόμμα θα αντιμετώπιζε πιο ορθά την νέα αυτή επιδημία...

Βλέπουμε άλλη μια φορά πως σε τούτη τη χώρα αυτό που προέχει είναι η αποκομιδή πόντων ακόμη και σε βάρος της υγείας του ίδιου του λαού που θα κληθεί αύριο-μεθαύριο να τους ψηφίσει. Αντί να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να βρουν λύσεις έστω και για τα μάτια του κόσμου προτιμούν την συνήθη αντιπαράθεση, προκειμένου να αποκαλύψει ο ένας τη γύμνια του άλλου.

Αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα κόμματα, καθώς κανένα δεν μίλησε πραγματικά για κοινό συντονισμό και εγρήγορση, πέρα από τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται να αποκομίσουν πολλά δισ. δολάρια από την διάθεση του πολυπόθητου εμβολίου.

Στο γεγονός ότι κάποιοι όμιλοι θα κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη εκατομμυρίων ανθρώπων να θωρακιστούν απέναντι σε αυτή την νέα απειλή. Στα 10 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει ο παγκόσμιος τζίρος από την προμήθεια του αντιγριπικού εμβολίου. από τις παραγγελίες που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις στις τρεις ως τέσσερις πολυεθνικές που έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παραγγελθεί το λιγότερο 600 εκατομμύρια δόσεις. Κάθε δόση εμβολίου δεν θα στοιχίζει πάνω από 10 ευρώ, σημαντικά κέρδη είναι ωστόσο εξασφαλισμένα λόγω των τεραστίων ποσοτήτων που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη.

Τις χρυσές δουλειές που προκύπτουν από τη νέα γρίπη και την απειλή της πανδημίας, τις μοιράζονται ολίγοι εκλεκτοί γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας· τα ονόματά τους: GlaxoSmithΚline, Sanofi Αventis, Νovartis, Αstra Ζeneca.

Ποιος θα τους ελέγξει; Ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να μην επωφεληθούν τα μεγάλα τραστ από την γρίπη των χοίρων; Κανείς δεν θα εμποδίσει τις φαρμακοβιομηχανίες να "κάνουν παιχνίδι" στις πλάτες των απελπισμένων από την έκταση της νέας γρίπης.

Ήδη το παιχνίδι της πρωτοκαθεδρίας στην παρασκευή και διάθεση του εμβολίου μεταξύ των εταιριών έχει αρχίσει. Μαζί με αυτό έχει ξεσπάσει και ένας απίστευτος πανικός για την πορεία της ασθένειας.

Θα διαδραματιστούν σκηνές απείρου κάλλους στα φαρμακεία και νοσοκομεία για τα εμβόλια, και το κράτος όπως πάντα θα απουσιάζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: