Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΠΑΚΕΤΟ...


Σε περιόδους οικονομικής αναταραχής όπως αυτή που ζούμε, ένας χρυσός κανόνας λέει ότι το κράτος λειτουργεί σαν την κλώσα που βάζει τα μικρά κάτω από τις φτερούγες της για να τα προστατεύσει από τα αρπακτικά...

Αμέσως μετά την εκδήλωση της κρίσης, σε ολόκληρο τον πλανήτη τα κράτη άνοιξαν τις φτερούγες τους για να καλύψουν κάτω από αυτές επιχειρήσεις και πολίτες. Μία από τις φτερούγες γράφει στην πάνω πλευρά "μείωση των φόρων" και η άλλη "μείωση των επιτοκίων".

Εδώ αντίθετα με την παγκόσμια τάση, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απλώνει δίχτυ προστασίας πάνω από τους ασθενέστερους των πολιτών και την επιχειρηματικότητα, αλλά λειτουργεί ως μέγα αρπακτικό.

Παρά την ορολογία που χρησιμοποιείται βάζει μονομερείς στόχους και κάνει αρπαχτές που πέφτουν στο κεφάλι των καταναλωτών, είτε με την αύξηση του ΦΠΑ είτε με τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη είτε με τον φόρο κατοχής μικρής περιουσίας (το ΕΤΑΚ) είτε με το Κτηματολόγιο και τους ημιυπαίθριους.

Όταν πρόκειται για ελαφρύνσεις πίσω από την κουρτίνα είναι οι τράπεζες, τα καζίνα, οι Α.Ε., η Εκκλησία, η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας όμως εξαγγέλλοντας το τελευταίο αποσπασματικό φοροπακέτο, επέμεινε ότι φορολογεί τους έχοντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: