Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ...

Κρίνοντας από την κατάσταση και τα γεγονότα του παρόντα χρόνου εύκολα διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική κοινωνία συλλαμβάνει τον κόσμο γύρω της και ερμηνεύει την εμπειρία της καθημερινότητας υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που δημιουργεί ο συνδυασμός της οικονομικής πολιτικής και η αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής οργάνωσης.

Εκείνο επίσης που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ακόμη και κατά την περίοδο των διακοπών οι πολίτες της χώρας κουβάλησαν μαζί τους το άγχος των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ουδείς από όσους σχεδιάζουν στο παρασκήνιο έχει αντιληφθεί ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα πραγματικής επιβίωσης και τον αφήνουν αδιάφορα τα παιχνίδια της πολιτικής "ελίτ" της χώρας.

Αν τώρα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια καταγραφή των προτεραιοτήτων που έχουν οι πολίτες βλέπουμε ότι βασικό θέμα προβληματισμού της κοινωνίας είναι η εκπλήρωση των επαγγελματικών στόχων και η εξασφάλιση εργασίας, γεγονός που αναγκαστικά βάζει όλα τα υπόλοιπα στο περιθώριο της σκέψης όλων.

Έτσι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τόσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο όσο και οι επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αυτή την κατεύθυνση λίγοι είναι εκείνοι που έχουν σαφή και συνολική εικόνα των πραγμάτων για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης. Τo αρνητικό εδώ είναι ότι συνεχώς αυξάνονται οι πολίτες που θεωρούν δεδομένο ότι άλλοι έχουν την ευθύνη για τα δρώμενα των τοπικών κοινωνιών.

Η αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στην πολιτική αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτή την εποχή για τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, εκεί φαίνεται ότι πάνω από το 40% των πολιτών δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές.

Μέσα σε αυτό το ακραίο τοπίο, όπου όλα δείχνουν να είναι λίγο πριν την κατάρρευση, η αγωνία για το μέλλον, όλο και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν χωρίς να είναι δυνατή μια διέξοδος από αυτή την κατάσταση, η σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας τα νέα δεδομένα που φέρνει στο διοικητικό χάρτη η νέα δομή της χώρας και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα η κατάσταση να βρεθεί ακόμη κι εκτός ελέγχου.

Το διάστημα μέχρι τον Νοέμβριο είναι ιδιαίτερα μακρύ και μπορεί να συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα που θα επιβάλουν αυτά την πραγματικότητα και όχι οι διάφοροι κομματικοί σχεδιασμοί.

Όμως οι πολιτικοί δεν φαίνονται να πτοούνται κι ειδικά οι αυτοδιοικητικοί θέτουν υποψηφιότητες συνεχώς, βασιζόμενοι κυρίως στην πειθαρχημένη κομματική - προσωπική πελατεία τους για την επικράτηση τους...

Πάλι θα λειτουργήσει η καταραμένη κομματική ταυτότητα. Μοιάζουν σαν οπαδοί ομάδας,που δεν αλλάζουν...

Τους εμπαίζουν και τους ταϊζουν κουτόχορτο κι αυτοί εκεί να τους στηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: