Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΑ ΗΘΗ...


Κάθε ανθρώπινη επινόηση έχει δυο όψεις: την χρηστική (ωφέλιμη) και την καταχρηστική (αρνητική). Το Facebook δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα.

Ο δημοφιλής αυτός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης (όπως χαρακτηρίζεται) έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια ανεκτικότητας, δημοκρατικότητας, αυτολογοκρισίας, σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά και υπευθυνότητας των δημιουργών του.

Με συνέπεια ο κατασκευαστής του Facebook, ο νεαρός Μαρκ Ζούγκεμπεργκ να προβληματίζεται σοβαρά για το δημιούργημα του, πολύ δε περισσότερο τώρα που έχει πολλές ενοχλήσεις από κυβερνήσεις που δέχονται σωρεία παραπόνων σε βάρος του από χρήστες/πολίτες.

Η σύγχρονη καθημερινότητα των νέων και κυρίως η έλλειψη χρόνου αλλά και χώρων για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, αναγκάζει όλο και περισσότερο τους εφήβους να προσπαθούν να καλύψουν το κενό της επικοινωνίας μέσα από το Διαδίκτυο.

Οι υπάρχοντες νόμοι που διέπουν το Facebook (θεσπίστηκαν το 1995) και αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, θεωρούνται ξεπερασμένοι. Έτσι, η ασυδοσία στη χρήση του μέσου να προκαλεί προβληματισμό σε γονείς, εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστές, δ/ντές εκπ/σης, υπουργεία κ.λπ.

Κατάχρηση γίνεται όταν η χρήση του υπολογιστή αρχίζει και αντικαθιστά κομμάτια της ζωής του εφήβου. Αν ο έφηβος δεν βγαίνει έξω να δει τους φίλους του, να παίξει μαζί τους, δεν βγαίνει να συναντήσει μια κοπέλα, αλλά προτιμάει να κάνει "chat" εκεί μπορεί να πει κανένας ότι αρχίζει η προβληματική χρήση. Οι γονείς έχουν λόγο να ανησυχήσουν όταν βλέπουν ότι η χρήση του Διαδικτύου επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του εφήβου είτε αυτό σημαίνει μείωση των σχολικών επιδόσεων, είτε αποστασιοποίηση από τους φίλους ή από άλλες καταστάσεις που είναι πολύ φυσιολογικές για τα παιδιά.

Είναι γεγονός ότι πολλοί έφηβοι περνούν ώρες μπροστά την οθόνη του υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια ή συνομιλώντας σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας με αγνώστους (chatroom). Κάποιοι χάνονται με τις ώρες στον ψηφιακό κόσμο. Αναζητούν την ψυχαγωγία που δεν υπάρχει στις τσιμεντουπόλεις. Αναζητούν ακόμη την επικοινωνία που τους λείπει, που δεν έχουν μέσα στην καθημερινότητά τους.

Και κάποια παιδιά δυστυχώς κολλάνε στην οθόνη, το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Για αυτά τα παιδιά το Ιντερνετ είναι η δόση τους. Υπάρχει στην Αθήνα ειδική κλινική για τους εθισμένους χρήστες του Διαδικτύου και δεν δεν της λείπουν δυστυχώς οι νεαροί πελάτες...

Στον ψηφιακό κόσμο, τα πράγματα είναι χαοτικά. Στην εικονική πραγματικότητα αρκετοί απλά εκτονώνονται. Κάποιοι το παρακάνουν. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε «εργαλείο», ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιείται θετικά και αρνητικά. Μα το ζήτημα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία και οι χρήσιμες σε πολλούς εφαρμογές της, αλλά η χρήση της από κάποιους που είτε δεν την γνωρίζουν καλά είτε

Νέα Τεχνολογία και νέα Ήθη;

Προσβολές, υπερβολές και υβρεολόγια κατάντησαν να είναι μια από τις συνήθεις πρακτικές επικοινωνίας...Η δε συναισθηματική φόρτιση των χρηστών αυτού του ιστότοπου αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο, όταν ελευθερία λόγου και έκφρασης εξαντλούνται στον ευτελισμό της προσωπικότητας του οποιουδήποτε άλλου που είναι στο στόχαστρό τους.

Πίσω από ψευδώνυμα χρησιμοποιείται ένας καταγγελτικός λόγος, χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία. Στόχος ενός τέτοιου ελλειμματικού λόγου είναι η υβρεολογική εκτόνωση για τον άλφα ή βήτα προσωπικό λόγο, εναντίον ατόμων που λόγω θέσεως ή αξιοπρέπειας δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους, ή δεν μπορούν να το κάνουν όπως θα έπρεπε.

Το θέμα της χρήσης των Η/Υ και των ιστοσελίδων "κοινωνικής δικτύωσης κι επικοινωνίας" από άτομα μικρής ηλικίας πρέπει να αποτελέσει ειδικό μέλημα της κυβέρνησης μετά των αρμόδιων φορέων και των μαθητικών κοινοτήτων, ώστε να θεσπισθούν οι σωστοί κανόνες.

Να μην δαιμονοποιηθεί από τέτοια μικρά το διαδίκτυο, που είναι πια το πιο νευρικό σύστημα της κοινωνίας. Μέσα στο οποίο όλοι είναι ίσοι, όλοι έχουν φωνή, όλοι ακούν, όλοι κρίνουν κι όλοι κρίνονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: