ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΒΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ / ΣΥΓΚΙΝΕΙ /ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ / ΑΡΕΣΕΙ / ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΙ, ΑΝΤΙ "ΑΣΥΛΑ"...
Για μέρες τώρα η πανεπιστημιακή κοινότητα ασχολείται με το ασήμαντο θέμα του "ασύλου" (όντως ανύπαρκτο αλλού) με καθηγητές και φοιτητές να χοροπηδούν σε κεντρικούς δρόμους για κάτι που δεν αφορά κανέναν σκεπτόμενο πολίτη...
Αντί να ασχοληθούν με άλλα ουσιωδέστερα, όπως πχ η σύνδεση των ιδρυμάτων και του έργου που γίνεται σε αυτά με τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας, που σημειωτέον βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.
Που θα αποφευχθεί η θα καθυστερήσει σημαντικά με την άνθηση της υγειούς, πέρα από διαπλοκές επιχειρηματικότητας, μάλιστα σε ανταγωνιστικούς καινοτόμους τομείς...
Σημαντικές δυνατότητες για τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία και την έρευνα των πανεπιστημιακών - ερευνητικών φορέων προσφέρουν οι τεχνοβλαστοί ή εταιρείες spin off όπως αποκαλούνται διεθνώς...
Με τον όρο τεχνοβλαστό εννοούμε μια επιχείρηση τεχνολογικής βάσης η οποία προέρχεται από ένα ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα το οποίο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχει δημιουργήσει ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία και μπορεί να την αξιοποιήσει εμπορικά δημιουργώντας μια εταιρεία σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς. Στην εταιρεία αυτή συμμετέχει το ίδρυμα ή οι εργαζόμενοι ή οι ερευνητές.
Από τη δεκαετία του '80 άρχισε να παρατηρείται διεθνώς μια σημαντική ανάπτυξη αυτού του είδους των εταιρειών οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν πατέντες που αφορούσαν τεχνολογίες αιχμής.
Στην Ελλάδα η πρώτη περίοδος χρηματοδότησης τεχνοβλαστών ξεκίνησε από το Γ' ΚΠΣ οπότε χρηματοδοτήθηκαν κάποιες τέτοιες εταιρείες, ενώ - όπως ανέφερε - στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.
Η πιο σημαντική περίπτωση εταιρείας spin off στην Ελλάδα είναι η Forthnet η οποία δημιουργήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Πληροφορικής και η οποία ξεκίνησε από ένα εργαστήριο το οποίο παρείχε τη σύνδεση με το ίντερνετ και μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε ένα όμιλο εταιρειών που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει στην τοπική και εθνική οικονομία και επιπλέον στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Την τελευταία δεκαετία έχουν αναπτυχθεί περίπου 30 τέτοιες εταιρείες. Κάποιες από αυτές είναι επιτυχημένες και άλλες προσπαθούν να βρουν ακόμα τον δρόμο τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι μηχανισμοί ενδιάμεσης στήριξης δεν είναι καλά αναπτυγμένοι, ενώ οι εταιρείες που χρηματοδοτούν αυτές τις δραστηριότητες ακόμα δεν έχουν ένα επίπεδο ωριμότητας ώστε να πάρουν το ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν τέτοιες δραστηριότητες.
Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων με καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως είναι οι spin off γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και επιβεβλημένη δεδομένου όπως όπως είπε τη συνεχώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας που παράγεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την πραγματική αγορά και τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο καθώς και με τη συνεχή μείωση της επιχειρηματικότητας των νέων επιστημόνων σε εθνικό επίπεδο...
Το πανεπιστημιακό άσυλο νοείται μόνο κατά τη διάρκεια μαθημάτων, όταν διακινούνται ιδέες. Μόνο στην Ελλάδα έχει αποκτήσει χωροταξική σημασία. Το σύνολο των Πανεπιστημίων παραδόθηκε στην πικοιλώνυμη χαζοχαρούμενη Ελληνική Αριστερά για νάχει να παίζει.Όμως τα παιχνίδια αυτά δεν είναι για αστείο, τα αποτελέσματά τους φαίνονται πολύ αργότερα και είναι τραγικά. Ό,τι βλέπουμε και δε βλέπουμε σήμερα στην κατάσταση των Πανεπιστημίων αλλά και το επίπεδο των πτυχιούχων είναι ακριβώς αποτέλεσμα των πρακτικών που επικράτησαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση μετά το 74.
Οι πραγματικοί σημερινοί φοιτητές κι αυριανοί επιστήμονες στην ελεύθερη αγορά ή ερευνητές, έρχονται στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν αναζητώντας γνώση, όχι για να το διοικήσουν αναζητώντας κατοπινή πολιτική βολή, ή να καταστρέψουν αν δεν τους βγαίνει αλλιώς...
Κοιτάζουν το μέλλον τους κι αφήνουν την οπισθοδρομική Αριστερά να ψευτοκλαίει που θα χάσει τα πόστα και τη στρατολόγηση νέων μελών - κομματικών τεμπελχανάδων. Γιατί στην πράξη το άσυλο έχει προ πολλού καταργηθεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου