Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

21 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...

Την 1η Ιουνίου, εκτός από καλό μήνα, κάποιοι είπανε και καλό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι όμως ξεκινά επίσημα την 21η Ιουνίου με το θερινό ηλιοστάσιο.

Η 21 Ιουνίου ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι.

Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.

Η ακριβής ώρα Ελλάδος του ηλιοστασίου θα είναι στις 8:04 το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου. Με το ηλιοστάσιο όταν η μέρα έχει πλέον την μεγαλύτερη διάρκειά της, ξεκινά και επισήμως το καλοκαίρι στη χώρα μας όπως και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο υπάρχει χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει ο χειμώνας.

.ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ1.jpg
Μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο και στις 22/23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα: ισημερία.

Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται μέχρι τις στις 21/22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας.

Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά μέχρι τις 21/22 Ιουνίου πάλι, περνώντας την 20/21 Μαρτίου από το σημείο της Εαρινής Ισημερίας και ο κύκλος επαναλαμβάνεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: