Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ, ΜΑΣΑΖ ΚΛΠ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ...


Αμέτρητες ξαπλώστρες κυριολεκτικά κολυμπούν στο θαλασσινό νερό, μπροστά από beach bar της κακής ώρας που λειτουργούν αρπακολατζίδικα μόνο την υψηλή τουριστική σεζόν, φράζοντας τον ελεύθερο περίπατο στον αιγιαλό, σε κάθε παραλία μικρή ή μεγάλη του νομού.

Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατάληψη ή εκμετάλλευση της παραλίας μέχρι εκεί όπου τελειώνει το μέγιστο χειμέριο κύμα. Δηλαδή σε απόσταση που κυμαίνεται από 20 έως 50 και πλέον μέτρα, από το ήρεμο νερό της θάλασσας.

Όμως οι δήμοι που πρόθυμα τις παραχωρούν στον κάθε εκλεκτό τους, όσο και οι τοπικές αστυνομικές αρχές επί πολλά χρόνια όχι μόνον δεν ελέγχουν τους καταληψίες του αιγιαλού, αλλά και τους ενθαρρύνουν, με τη σιωπή τους για νέες επεκτάσεις χρόνο με τον χρόνο.

Για τους υπόλοιπους λουόμενους που δεν προτιμούν το πρόστιμο της ξαπλώστρας και της ομπρέλλας που κάπου φτάνει ως και 15 ευρώ/ ώρα κι ούτε λόγος για αποδείξεις και ταμειακές μηχανές στην άμμο, οι μισθωτές της παραλίας (μερικά πλάσματα μεταξύ ανθρώπου και σκουληκιού), παραχωρούν μετά βίας 15 έως 20 το πολύ μέτρα ελεύθερης αμμουδιάς ανάμεσα στις "εκτάσεις τους".

Και αυτή η έκταση φιλανθρωπίας τους, συνήθως γεμάτη με φύκια και πέτρες και άφθονα αμάζευτα απορρίματα, βρίσκεται κάτω από τις αποχετεύσεις των βρόχινων νερών αλλά και κάποιων απροσδιόριστων δύσοσμων αποβλήτων, στις πιο υποβαθμισμένες γωνιές της παραλίας...

Όλοι οστόσω οι χρήστες της κάθε παραλίας γίνονται μάρτυρες ενός ακόμη αλισβερισιού και παρενοχλούνται από αρκετούς πλανόδιους που παριστάνουν τους "πωλητές". Προϊόντων ή υπηρεσιών αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.

Που τους ξεφορτώνει το κλειστό φορτηγάκι του νταβατζή τους το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα που ξαναπερνά και τους μαζεύει, έχουν κάνει πολλές βόλτες από άκρη σ' άκρη της παραλίας διαλαλώντας την πραμάτεια τους από ζεστά φρούτα, λιωμένα από τον καυτό ήλιο γλυκά, κινέζικα μπινελίκια, ως και επιτόπου μασάζ από αυτοδίδακτους μασέρ ασιατικής καταγωγής, έτσι ενώπιον όλων...

Κι όμως κάμποσες σαβουρόγριες κυρίως, απολαμβάνουν επι πληρωμή κάποιες υπηρεσίες τους, δίνοντας τους κέρδη και κάνοντας τους ξανά αύριο να είναι πάλι εκεί, προς πλουτισμό του νταβατζή.

Ακόμη κάποιοι άλλοι αδέσποτοι αλλοδαποί απενταρίες που παραμονεύουν ν' αρπάξουν κανένα πορτοφόλι ή κινητό.

Και το σιχαμένο νέπιασμα που σχεδόν μετακομίζει κάθε καλοκαίρι στο παγκάκι στο κέντρο της παραλίας, αφού συμπληρώνει πεντάωρο καθημερινά και παρακολουθεί εκατέρωθεν του οπτικού του ορίζοντα με το μάτι καρφωμένο σε καλλίγραμμα κορμιά, μαζεύει εικόνες κι αναμνήσεις να την παίξει μετά μανίας, αργότερα στο τσαρδί του...

Εικόνες καλοκαιρινές από λαϊκές παραλίες, που ευτυχώς εδώ δεν πληρώνουμε εισιτήριο για να τις "απολαύσουμε"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: