Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 62

Τσακώθηκαν μια των ημερών ο Ζαχάρης και ο ανάπηρος με το περίπτερο στην μοιρασιά των κερδών μια φορά, επειδή ο Ζαχάρης σβέλτος και αρτιμελής, δεν περίμενε να πουλήσει τα κουλούρια που τους έφερνε ζεστά ο Δούπης κάθε πρωί, μόνο στους περαστικούς πελάτες που θα στέκονταν και θα τα ζητούσαν.

Μα κατά τις δέκα η ώρα άφηνε την Μαρία στο πόδι του στο περίπτερο, άρπαζε την σακούλα με τα κουλούρια και έκανε μια βόλτα σε δρόμους όπου ήξερε πως υπήρχανε οικοδομές υπό ανέγερση. Χρυσή εποχή για τέτοιες δουλειές τότε, που οι εργάτες πιάνοντας δουλειά από τις εφτά το πρωί, άρχιζαν να πεινάνε έντονα και τα φρέσκα μυρωδάτα κουλούρια που διαλαλούσε ο Ζαχάρης περνώντας από κάτω επίτηδες, ξεπουλιούνταν στη στιγμή. Μετά που γνωρίστηκαν με τους εργάτες, τους πουλούσε κρυφά και φέτες από τυρί κομμένες από το σπίτι και τυλιγμένες σε κομμάτια λαδόκολλας, έτσι έβγαζε κάτι παραπάνω, δεν το ανεχόταν ο ανάπηρος και χώρισαν τα τσανάκια τους.

Έπιασε αμέσως δουλειά στις οικοδομές σαν ανειδίκευτος εργάτης, το μόνο που μπορούσε να κάνει. Μην έχοντας κάνει στρατιωτική θητεία λόγω της πολύχρονης φυλάκισης του, μην μπορώντας να βγάλει ούτε δίπλωμα οδήγησης, μην έχοντας κληρονομήσει σχεδόν τίποτα από τον γέρο του πέρα από κάποια απομείναντα ξεροχώραφα που δεν τα θέλανε τα αδέρφια του, έχοντας πάει μέχρι την Τετάρτη δημοτικού και μην ξέροντας γράμματα ούτε καμιά τέχνη, δεν είχε πολλές επιλογές.

Σε οικοδομές και νταμάρια σπάζοντας πέτρες έβγαζε το μεροκάματο του, τουλάχιστον τότε υπήρχανε άφθονες δουλειές για όλους τους πρόθυμους να δουλέψουν. Μπορούσε να φτάσει κι εργολάβος αν μάθαινε καλά την δουλειά μα προείχε για αυτόν να κάνει οικογένεια, δεν ήθελε να δουλεύει ώρες αμέτρητες για να μάθει τα μυστικά της δουλειάς.

Και η Μαρία δούλευε από το σπίτι, πλέκοντας, ράβοντας στην μηχανή SINGER και κεντώντας με το χέρι ξένες παραγγελίες, τραπεζομάντηλα, σεμεδάκια, δαντέλλες, σεντόνια και μαξιλάρια, πηγαίνανε και στις ελιές όταν ήταν ο καιρός τους, μαζί όπου τους καλούσανε. 

Έπαιρνε το εξειδικευμένο ραβδί που είχε φτιάξει και είχε συνηθίσει να δουλεύει σβέλτα ο Ζαχάρης που ανέβαινε πάνω στα δέντρα, η Μαρία ήταν από κάτω ραβδίζοντας με ντέμπλες ή μαζεύοντας με καλάθι, πότε στον Αποκόρωνα, πότε στην Κίσσαμο, πότε στο κτήμα της Μοτάκενας στην Χαλέπα.Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: