Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ... 58

Σε άλλα πιο απλά ερωτήματα είχε βρει μόνος τις απαντήσεις που έψαχνε, όταν άρχισε να περπατά και να βγαίνει ως τον δρόμο μπροστά από την αυλή τους. Εκεί κάθιζε με τις ώρες και παρακολουθούσε τους οικοδόμους, φορώντας τα παλιά & λερωμένα ρούχα της δουλειάς, να δουλεύουν σκληρά και να μετατρέπουν ένα – ένα με τη σειρά, τα παλιά σπίτια της γειτονιάς σε καινούρια. Τα γκρέμιζαν και τα έχτιζαν ξανά, αλλιώτικα τώρα και πιο μεγάλα, πιο ωραία από πρώτα.

Τουλάχιστον οκτώ οικοδομές είδε να χτίζονται εμπρός στα περίεργα παιδικά του μάτια, με όλες τους τις φάσεις και τις λεπτομέρειες σταδιακά, από όταν βγήκε στον κόσμο μέχρι να πάει στο νηπιαγωγείο και μετά να συνεχίσει μια - μια τις τάξεις στο δημοτικό σχολείο.

Οι πέντε δε από αυτές ανήκαν σε έναν και μόνο ιδιοκτήτη, τον Αλέκο τον Τσιφούτη. Με τα ακίνητα αυτά αξιοποίησε με το καλύτερο τρόπο τα λεφτά που είχε μαζεμένα με αιματηρές οικονομίες, αφού δεν πήγαινε πουθενά, ούτε ξόδευε δεκάρα αλλού σε όλη του τη ζωή. Έτσι νόμιζε αυτός τουλάχιστον.

Επένδυσε το κομπόδεμα που είχε φτιάξει με τον καλό μισθό που έπαιρνε για δεκαετίες, σαν ένας από τους πρώτους μηχανικούς που προσλήφτηκαν και δούλεψαν στο πυρηνελαιουργείο  - σαπωνοποιείο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα. Το πρώτο πυρηνελαιουργείο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς καινοτομίας για την εκχύλιση του πυρηνελαίου από την ελαιοπυρήνα.

Επειδή το πιο αγνό σαπούνι με άσπρο ή πράσινο χρώμα παράγεται από τα υποπροϊόντα του λαδιού, την εποχή εκείνη παράγονταν σε μεγάλες ποσότητες στα Χανιά και εξάγονταν σε πολλά μέρη του κόσμου στηρίζοντας την οικονομία ολόκληρης της Κρήτης.

Συνταξιούχος από την ΑΒΕΑ πια ο Αλέκος ο Τσιφούτης, περνούσε τις μέρες και τα χρόνια του κάνοντας ότι μπορούσε μοναχός του με τις οικοδομές του, για χρόνια αρκετά. Μαζί του, παρακολουθώντας τον με περιέργεια μεγάλωσε ο Κωστής, από βρέφος σχεδόν μέχρι που τελείωνε το δημοτικό σχολείο. Τόσα χρόνια του πήρε του Αλέκου να ορθώσει σε κείνη την γειτονιά τα πέντε νεόκτιστα κτίρια του, κυριολεκτικά με τα χέρια του.Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: