Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 56

Διέξοδος τους μέσα στο σπίτι ήταν για πολλά χρόνια εκείνο το αθάνατο ραδιόφωνο στα μεσαία κύματα με τα τρανζίστορ και οι εκπομπές που μετάδινε ακούραστα λες, σαπουνόπερες και ραδιοφωνικά θεατρικά, ελαφρά και σοβαρή μουσική, μα και κρητικά και μαντινάδες από ανθρώπους όπως τον Κώστα Μουντάκη, τον Σκορδαλό, τον Κακλή, τον Μανιά, τους Κισαμίτες με τα συρτά, τον Ναύτη και την Ασπασία, ανακοινώσεις, ειδήσεις, κλπ. Με αυτό ενημερώνονταν, μάθαιναν, διασκέδαζαν, τραγουδούσαν και χόρευαν κιόλας, όταν άναβαν τα μεράκια.

Από αυτό έμαθαν μεταξύ άλλων για τα Ιουλιανά και τις ταραχές στην Αθήνα, άκουσαν τα εμβατήρια και τις ανακοινώσεις της πρώτης μέρας στην εξουσία των συνταγματαρχών, στενοχωρήθηκαν με τα τραγικά νέα για το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειο» και την μετά ένα χρόνο πτώση του αεροπλάνου στην Κερατέα, δυο δυστυχήματα με πολλά θύματα  που συγκλόνισαν τους Χανιώτες τότε.

Αργότερα μάθαιναν για τις ταραχές στο Πολυτεχνείο και πιο μετά άκουγαν τις δραματικές ανακοινώσεις για την Τούρκικη εισβολή στην Κύπρο μαζί με γειτόνους, που ετοιμάζονταν για επιστράτευση με την αγωνία να μην «ντακάρουν και επαέ» που είμαστε κοντά, μα ησύχασαν κάπως όταν έμαθαν πως έρχεται από την Γαλλία ο Καραμανλής «με το τετράγωνο μυαλό» να αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας. Και πως ο Ελληνικός λαός που δεν του δώσανε ποτέ την «χούντα» που ζητούσε με συνθήματα σε μεγάλες λαϊκές συναυλίες, προτίμησε κατά πολύ περισσότερο Δημοκρατία αντί Βασιλεία στο τελευταίο και οριστικό δημοψήφισμα.

Και πολλά άλλα σημαντικά κι ασήμαντα από το μικρό εκείνο ραδιόφωνο, γεγονότα που συνέβηκαν τα πρώτα χρόνια του γάμου τους και μετά, όσο αποτελούσε την μοναδική τους επαφή με τον έξω κόσμο με την κατά καιρούς αλλαγή τεσσάρων μικρών μπαταριών μόνο. Το καλοκαίρι το έπαιρναν έξω στην μεγάλη αυλή τους, όπου αποσπέριζαν με τους γείτονες που μαζεύονταν, αφού τηλεόραση δεν υπήρχε καμιά ακόμη σε κείνη τη γειτονιά όχι μακριά από το κέντρο της πόλης.

Τον χειμώνα που έμεναν μέσα στο σπίτι, το είχαν δίπλα τους στο μαγκάλι που έκαιγε τα κρύα βράδια σπίθα και ταβλάκια σπασμένα μαζεμένα λάθρα από οικοδομές, την μοναδική τους πηγή θέρμανσης τα πρώτα έγγαμα χρόνια τους στα Χανιά. Τηλεόραση ασπρόμαυρη μπήκε στο σπίτι τους πολλά χρόνια μετά, όταν τα παιδιά τους ήταν αρκετά μεγάλα.


Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: