Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 55

Μερικές φορές ερχόταν νωρίτερα ένα παλαιό ελικόπτερο UH-1H Huey γκρίζο και κίτρινο, που κατέβαινε και προσγειώνονταν στο κέντρο του προαύλιου κάνοντας πολύ θόρυβο και σηκώνοντας ψηλά σύννεφα από σκόνη, μεταφέροντας κάποιον επίσημο που επιθεωρούσε την μονάδα. Σε κείνο το σημείο με την θέα προς το στρατόπεδο μαζεύονταν στη στιγμή όταν άκουγαν τα πρώτα παραγγέλματα, όλα τα παιδιά και πολλοί μεγάλοι περίεργοι που τύχαινε να βρίσκονταν στον κήπο.

Από όπου παρακολουθούσαν με ησυχία & τάξη την ετοιμασία και παράταξη του αγήματος, μπροστά η στρατιωτική ή ναυτική μουσική μπάντα, πίσω οι στρατιώτες του πεζικού, παραπίσω οι ναύτες και τελευταίοι οι σμηνίτες της αεροπορίας, όλοι με τα τουφέκια στον ώμο. Κάποια στιγμή όλα ήταν έτοιμα, ο επικεφαλής αρχιμουσικός έμπαινε μπροστά και παίζοντας εμβατήρια ξεκινούσαν.

Έβγαιναν από την πύλη που άνοιγε ο στρατονόμος σηκώνοντας ψηλά την χοντρή σιδερένια μπάρα εμπρός και διασχίζοντας γοργά τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έχοντας απόλυτη προτεραιότητα από τα αυτοκίνητα που σταματούσαν στο πέρασμα τους, πήγαιναν στον προορισμό τους και γύριζαν πίσω με την σημαία, που κρατούσε κάποιος συνοδός επιμελώς διπλωμένη.

Την επόμενη Κυριακή ή αργία πάλι τα ίδια. Κάποιες φορές έμπαινε ο παλαβός ο Στρατής, εκ γενετής άρρωστος με σύνδρομο down, αυτόκλητος μπροστάρης μερικά μέτρα πριν από τον αρχιμουσικό σαν να οδηγούσε λες αυτός την όλη πομπή, προκαλώντας στη διαδρομή τα γέλια των περαστικών που σταματημένοι κι αυτοί τους κοίταζαν. Μέχρι να τον τραβήξει παραπέρα κάποιος χωροφύλακας που τον έβλεπε να προηγείται με αστείο βηματισμό προσπαθώντας να συγχρονίσει το παράουρο, κοντόχοντρο και σαν ρόμβο σώμα του με την μουσική που άκουγε.

Πασίγνωστος και φόβητρο για τα παιδιά του Κούμ – Καπί τότε, έμενε στην άλλη γειτονιά παρακάτω από το σπίτι του Ζαχάρη και της Μαρίας και περιφέρονταν άσκοπα για χρόνια στους δρόμους της περιοχής, καθημερινός επισκέπτης του Λούνα Παρκ όταν ερχόταν σαν μοναδική του έξοδος ψυχαγωγίας, ώσπου πέθανε πρόωρα.Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: