Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 52

Πήραν από το χωριό φορτωμένη στην πράσινη τρίκυκλη μηχανή «εκτελούνται μεταφοραί» του παπα-Πέτρου, την χειροποίητη προίκα της Μαρίας. Παρά αυτή την προσφιλή προσφώνηση όμως, δεν ήταν παπάς. Αγρότης γέννημα θρέμμα του χωριού ήταν και του λόγου του, που έκανε και τον μεταφορέα επιπρόσθετα τα πρωινά τις καθημερινές, έναντι κάποιας διαπραγματεύσιμης επιτόπου τιμής από το Νιο Χωριό ως τα γύρω χωριά, έφτανε ίσαμε τα Χανιά όταν το απαιτούσε το αγώι.

Είχε την κακή συνήθεια να βλαστημά συνέχεια, κανονικό εξάψαλμο έριχνε για ώρα πολλή, σε όποια αναποδιά του απάντηχνε και για όσο την θυμόταν. Μια Κυριακή μεσημέρι του έβαλε πόστα ο παπά – Νικόλας, γνήσιος παπάς αυτός, τότε ακόμη που υπηρετούσε στο χωριό του, πριν μετατεθεί στα Χανιά στα ύστερα γεράματα του. Στο καφενείο του χωριού κάθονταν μετά τη λειτουργία που είχε τελέσει, όταν άκουσε τον Πέτρο μερικά μέτρα παραπέρα να αρχίζει το βρίσιμο για άγνωστο λόγο. Ξεκίνησε από τον Χριστό & την Παναγία, μετά συνέχισε με τους αγίους διαδοχικά, όσους θυμόταν τουλάχιστον. Μανισμένος γυρίζει προς το μέρος του και του λέει:

– Ε, παπά – Πέτρο, έτσι δα ακριβώς έπρεπε να σε λένε. Παπάς του διαόλου σάϊκα γίνηκες. Εσύ βλαστημάς τον Χριστό και τους αγίους πιο γρήγορα και με περισσότερο πάθος, από όσο εγώ τους δοξολογώ μέσα στην εκκλησία!

Γέλασαν οι μαζεμένοι χωριανοί, με τον Πέτρο και τον παπά που του έβαλε πόστα. Από κείνη τη στιγμή του κόλλησαν το παρανόμι «παπά», που συνόδευε για πάντα μέχρι τον θάνατο του το μικρό του όνομα, αφού κανένας δεν θυμόταν το πραγματικό του επώνυμο πια όταν ήθελε να τον ξεχωρίσει από άλλους.

Πέρα από τα πειράγματα και το παρανόμι, ήταν αγαπητός στους χωριανούς του. Τον προτιμούσαν ιδιαίτερα για τις μεταφορές τους. Ήξεραν πως θα γίνονταν πολύ γρήγορα, χωρίς άσκοπες ή σκόπιμες καθυστερήσεις και θα έφταναν σίγουρα επακριβώς στον προορισμό τους, σώες και πλήρεις, όλα τα δέματα, τα πακέτα και οι τσάντες που του έδιναν, να πάει στους δικούς τους.

Δεν έμπαινε καθόλου αυτός στον πειρασμό να βάνει τη χέρα του και να ψαχουλεύει τα πράγματα που του εμπιστεύονταν να μεταφέρει, και να διαλέξει ποια & πόσα θα παραδώσει στους παραλήπτες τους και ποια θα κρατήσει για πάρτη του. Όπως ήταν η κοινή πρακτική του έτερου μεταφορέα του χωριού, η δική του κακή συνήθεια αυτή…


Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: