Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 47

Ο ίδιος ο διευθυντής, που παρατηρώντας για κάμποσο καιρό τις «επιχειρηματικές» αυτές δραστηριότητες του Ζαχάρη εντός των τειχών της φυλακής και ξέροντας από πρώτο χέρι το ποσό που κατόρθωνε να συγκεντρώνει κατά καιρούς, είχε πει σε μια σύναξη φυλάκων, του εισαγγελέα ποινών και λοιπών λειτουργών της φυλακής και της πολιτείας, εκείνο το αμίμητο:

– Αν περνούσε από το δικό μου χέρι, θα έβγαζα έξω τον Ζαχάρη ελεύθερο, θα του έδινα κι ένα εκατομμύριο αρχικό κεφάλαιο για να κάνει ότι θέλει. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος πως σε λιγότερο από δυο χρόνια θα μπορούσε να μου επιστρέψει όλα τα λεφτά μου με κάποιο τόκο και να έχει κι αυτός άλλο ένα εκατομμύριο δικό του!

Δυστυχώς για τον αεικίνητο πάντα Ζαχάρη, δεν ήταν στο χέρι του διορατικού διευθυντή να τον ελευθερώσει, η πολιτεία επέμενε να ολοκληρώσει όλη την 20ετή ποινή του, πριν μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρο της φτωχής από τα πρώτα του χρόνια ζωής του. Έτσι συνέχισε να δραστηριοποιείται με τον ίδιο τρόπο, στον ίδιο περιορισμένο χώρο πίσω από τους ψηλούς πέτρινους τοίχους και ανάμεσα στα βαριά σιδερένια κάγκελα, για πολλά χρόνια ακόμη, έπειτα από κείνη την σύναξη και τη ρήση.

Ανανέωνε δε συχνά τα πράγματα του με πολλούς τρόπους, βγάζοντας τα κουμπιά από άλλα σκισμένα ρούχα, παλαιότερα παίρνοντας τα ρούχα των θανατοποινιτών που εκτελούνταν, με ανταλλαγές με άλλους που έψαχναν αυτά που τους ταίριαζαν, από παλιόρουχα που του χάριζαν κάποιοι που αποφυλακίζονταν, όταν οι χάντρες γίνονταν αρκετές τις έφτιαχνε κομπολόι με σπάγκο και το πουλούσε ξεχωριστά, κι ότι άλλο σκεφτόταν στη στιγμή (άλλο παράδειγμα οι κλασικές στις φυλακές ανταλλαγές με τσιγάρα, που τα έκοβε στην μέση, κάπνιζε το μισό όταν του ερχόταν επιθυμία να καπνίσει και πουλούσε ή αντάλλασε με κάτι που ήθελε το υπόλοιπο)…

Το κουτί έτσι ανανεωμένο, ήταν πάντα ενδιαφέρον για εξερεύνηση και μέτρημα από πολλούς κατάδικους, που το ζητούσαν τακτικά να περάσουν την ώρα τους. Κράτησε πολλά χρόνια αυτό το νταλαβέρι, σχεδόν όσα ήταν και τα χρόνια της κράτησης του και ο Ζαχάρης κατόρθωσε κέρμα – κέρμα και δεκάρα τη δεκάρα, να μαζέψει ένα καλό ποσόν σε δραχμές μέχρι να αποφυλακιστεί. Ποσόν όχι για πλουτισμό, μα ικανό να ράψει ένα κουστούμι και να πάρει καινούρια παπούτσια, να νοικιάσει ένα δωμάτιο να μένει και να περνά τον πρώτο καιρό ελεύθερος, μέχρι να βρει κάποια δουλειά.


Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: