Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 46

Ό χρόνος όμως κυλά για όλους το ίδιο, για άλλους χαρούμενα και διασκεδαστικά για άλλους όχι, όπως ο Τσούρδος και ο Ζαχάρης, που δεν είχαν τις παραπάνω καλοπεράσεις όλον αυτόν τον μακρύ καιρό που πέρασαν έγκλειστοι στην φυλακή της Αγυιάς. Έφτασε όμως η μέρα η ευτυχής, αυτή που για χρόνια περίμεναν, η ώρα που τελειώνοντας επιτέλους τις βαριές ποινές τους, αποφυλακίστηκαν και βγήκαν ελεύθεροι στην κοινωνία κι αυτοί.

Πέρα από την τσάμπα απασχόληση στην αγροτική φυλακή, άλλη δυνατότητα εργασίας των κρατούμενων δεν υπήρχε και παρόλα αυτά ο καταφερτζής Ζαχάρης μπόρεσε να βγάλει κάποια χρήματα, όλα τα χρόνια που έμεινε μέσα…

Ένα μικρό κουτί από τσίγκο είχε μαζί του από την αρχή της φυλάκισης του στο Ιντζεδίν, που περιείχε διάφορα κουμπιά πολλών μεγεθών και χρωμάτων που μάζευε από τους χώρους της φυλακής σταδιακά, όπου τα εύρισκε. Βάλε μερικά ακόμη σύνεργα ραπτικής και χάντρες από σπασμένα κομπολόγια, πράγμα απαραίτητο στους κατάδικους να περνούνε την ώρα και τότε και τώρα.

Με δυο τρόπους έβγαζε λεφτά από κείνο το φαινομενικά ασήμαντο κουτί:

Το νοίκιαζε σε όσους βαριότανε πολύ και δεν εύρισκαν τι άλλο να κάνουν, πλήρωναν δε πρόθυμα μερικά από τα φράγκα που διέθεταν για να τους το δώσει να μετρήσουν, να ταξινομήσουν, να παίξουν με τα κουμπιά και τα λοιπά περιεχόμενα του κουτιού. Κυλούσε έτσι ήρεμα ο χρόνος τους στο προαύλιο της φυλακής κι όταν έφτανε η ώρα να τους ταΐσουν και να τους μαντρώσουν στα κελιά τους, το επέστρεφαν πάλι του Ζαχάρη, μαζί με το πενηνταράκι ή την ολόκληρη δραχμή του “ενοικίου” του κουτιού του.

Με κλασσικό εμπόριο, πουλώντας κάποια κουμπιά σε όσους χρειάζονταν τέτοια, όταν ξήλωναν από τα πουκάμισα, τα παντελόνια, τα πανωφόρια και τα σώβρακα τους και επίσης πανιά για μπαλώματα διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων για πρόχειρες επιδιορθώσεις ρούχων, πράγμα που συχνά συνέβαινε στις δύσκολες συνθήκες κράτησης σε υγρά πέτρινα κελιά, πάνω από τη θάλασσα.

Είχε ράψει ένα πάνινο σακουλάκι που έβαζε τα κέρδη του, που όταν βάραινε από τα ψιλά, όλο και κάποιος φύλακας ή ο διευθυντής της φυλακής του τα άλλαζε με χάρτινα και το κρατούσε πάντα κρεμασμένο κατάσαρκα στον λαιμό ή στην ζώνη του, μέχρι να εκτίσει την ποινή του.Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: