Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 36

Έτοιμος κάθε στιγμή με κάθε αφορμή ο Σταμάτης να καλέσει όποιον συγγενή, φίλο ή περαστικό που γνωρίστηκαν εκεί και τότε στην πλατεία του χωριού για τραπέζι στο σπίτι του. Όπου η νοικοκυρά σύζυγος Ελένη ήταν πρόθυμη να σφάξει στο πι και φι μια όρνιθα για να γίνει αχνιστό πιλάφι με στάκα μέσα κι από πάνω λεμόνι, ένα κουνέλι να γίνει μυρωδάτο στιφάδο με μπόλικα κρεμμύδια και τηγανητές πατάτες, ή να ψήσει μια γεμάτη τσικαλιά χοχλιούς από το μεγάλο τσουβάλι που υπήρχε στην κουζίνα, δίπλα από την θέση που πάντα καθόταν ο Σταμάτης στο τραπέζι.

Ήταν το αγαπημένο του φαγητό οι χοχλιοί, ψημένοι με κάθε τρόπο: οι μεγάλοι στο τηγάνι μπουμπουριστοί για μεζές, κοκκινιστοί με πατάτες και κολοκύθια, άλλως με ρύζι ή με χόντρο. Απολάμβανε ιδιαίτερα τα μικρά μπομπολάκια βραστά, όπου τα ρουφούσε κατευθείαν στο στόμα του χωρίς να τα βγάζει με πιρούνι όπως τους άλλους, συνοδεύοντας τα με άφθονο σπιτικό κρασί που ο ίδιος παρήγαγε. Και αγόραζε επιπλέον από χωριανούς όταν σώνονταν, γιατί ποτέ δεν τους έφτανε για ολόκληρο τον χρόνο η σοδειά που του έδινε το μικρό αμπέλι του. Το ανακάτευε με παγωμένη γκαζόζα και έπινε μεγάλες ποσότητες με το φαγητό, χωρίς όμως να μεθάει, αφού το είχε συνηθίσει με τα χρόνια.

Το ήξερε η Ελένη και του ετοίμαζε συχνά για βραδινό ένα μεγάλο τσικάλι τέτοια, να μείνουν αρκετά ώστε να φάει και το πρωί για πρωινό και να πάρει μαζί του στα χωράφια όσους απομείνουν, με ένα μπουκάλι κρασί για μεσημεριανό. Νερό είχε πάντα κρύο και τρεχούμενο, όσο ήθελε από τον Μανταμά, το ποτάμι που διέσχιζε όλον τον κάμπο κι άρδευε το εύφορο χωριό. Απλά όποτε διψούσε, έσκυβε στην μια όχθη κι έπινε όσο ήθελε ρουφώντας το απευθείας με το μουστρί του, ολοκάθαρο τότε χωρίς τα φυτοφάρμακα και απόβλητα που σήμερα μεταφέρει στην πορεία του.

Δικό του καθήκον ήταν να κρατά το τσουβάλι με τους χοχλιούς γεμάτο με συχνές βραδινές εξορμήσεις με άλλους χωριανούς να τους μαζέψει μετά την βροχή που πόριζαν όξω ή να τους ψάχνει στις κρυψώνες τους ανασηκώνοντας τις πέτρες, να τους ταΐσει αλεύρι και να είναι έτοιμοι προς βρώση όταν επιθυμούσε. Πρέπει σε όλο του τον βίο να είχε μαζέψει και φάει εκατομμύρια χοχλιούς.Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: