Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ… 30

Ο ευθύς & πλατύς δρόμος που οδηγούσε από την εντυπωσιακή Πλατεία Δικαστηρίων με το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο στην μια του άκρη, μέχρι το ανοικτό Κρητικό Πέλαγος στην άλλη και ήταν ο αγαπημένος τόπος της απογευματινής βόλτας των αστών της πόλης των Χανίων έως και τη δεκαετία του ΄60.

Τα μεγάλα σπίτια που είχανε χτιστεί από εύπορους Χανιώτες κατά μήκος του δρόμου είχαν εντυπωσιακές νεοκλασικές ή εκλεκτικιστικές προσόψεις με καταπράσινους κήπους και ψηλούς φοίνικες και τα περισσότερα είχαν κτιστεί στην ευημερούσα περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Εκεί τον πήγαινε η Τασία τον Σταύρο «της», όταν ήθελε να τον δείξει στον κόσμο και ιδίως στις ψηλομύτες φίλες της, που είχανε για τακτικό τους στέκι ένα από τα καφέ της περιοχής.

Δεν είχε σκοπό να σπουδάσει παραπέρα από την Γαλλική σχολή, αρκετά με τα γράμματα που δεν τα έπαιρνε κιόλας, όπως άλλες συμμαθήτριες της που αργότερα ξετέλεψαν δασκάλες ή καθηγήτριες. Εκείνο που γνώριζε από μικρή ήταν πως οι γονείς της δε νοιάζονταν για ανώτερες σπουδές και δεν την πίεζαν, είχανε όνειρο για αυτήν έναν καλό γάμο…

Όχι βέβαια με τον Σταύρο, που την ύπαρξη του αγνοούσαν ακόμη οι δικοί της, μα με κάποιο τακτοποιημένο νέο της τάξης τους, έναν έτοιμο γιατρό, δικηγόρο, πολιτικό μηχανικό (κι όχι  μηχανολόγο ή χημικό;), κάποιο ανώτερο τραπεζικό στέλεχος ή έστω έναν επιτυχημένο έμπορο.

Αυτόν τον γαμπρό ονειρεύονταν, μιας που δεν είχαν γιο – κληρονόμο και συνεχιστή της μέσης αστικής οικογένειας τους. Για να της κάνουν της κόρης ένα πλούσιο γάμο να ευτυχήσει. Να μην έχουνε σαν ζευγάρι συνεχώς τη ανάγκη χρημάτων, να έχουνε από την αρχή μια οικονομική άνεση, που μαζί με την δική της προίκα θα τους επέτρεπε να ζούνε καλά και έτσι όπως θέλουν, χωρίς την γκρίνια που φέρνει η φτώχεια και η ανέχεια.

Καμιά σχέση ο ιδανικός υποψήφιος στο νου τους με τον φτωχό εργάτη των Ταμπακαριών Σταύρο που μύριζε την μυρωδιά τους κολλημένη στο δέρμα του, μα που ήθελε τόσο πολύ η Τασία, εν αγνοία τους. Ένοιωθε τόσο άνετα και σίγουρα δίπλα του, όπως κανείς μαλθακός μπούλης από τους παραπάνω δεν θα την έκανε να νοιώσει ποτέ…


Σύντομα η συνέχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: