Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ... 27

Πονήρεψε ο νεαρός Ζαχάρης γρήγορα, άρχισε να κάνει και πλανόδιο εμπόριο με ένα γάιδαρο γυρνώντας τα γύρω χωριά, πουλώντας ή ανταλλάσοντας πράγματα, κυρίως αγροτικά προϊόντα. Έπιασε και κατοχή όταν έφτανε να ενηλικιωθεί, στα μέρη του ήρθαν Ιταλοί, μεγάλωσαν οι ανάγκες για τροφή όλου του πληθυσμού μετά την συλλογή και αρπαγή της συγκομιδής από τους κατακτητές, κι άρχισε τα κόλπα.

Ο καρπός που έφτανε στο σπίτι για την οικογένεια όλο και λιγόστευε, υποψιάστηκε ο πατέρας που κίνησε ένα πρωινό κι έψαξε ένα - ένα όλα του τα χωράφια. Σε μια κρυψώνα σε κάποιο από όλα, βρήκε αποθέματα καλά φυλαγμένα από αδιάκριτα μάτια & χέρια και μονομιάς κατάλαβε:

- Τον άτιμο τον Ζαχάρη, κρύβει τον καρπό για να τον πουλήσει στη μαύρη αγορά!

Κι έτσι ακριβώς είχε η κατάσταση, το εμπορικό δαιμόνιο του Ζαχάρη είχε ξυπνήσει για τα καλά εκείνες τις μαύρες μέρες με τις πολλαπλές ελλείψεις τροφής κι άρχισε να σχηματίζει ένα σεβαστό κομπόδεμα, χωρίς να πει πράμα στους δικούς του όμως. Εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Παντρεύτηκε νωρίς μια κοπέλα την ηλικίας του από το ίδιο χωριό κι ήταν έτοιμος να φτιάξει την ζωή του σαν μελλοντικός πολλά υποσχόμενος έμπορος. Σε όλη την γύρω περιοχή της Ιεράπετρας, ίσαμε και τα γειτονικά χωριά της Βιάννου, είχε φτάσει η χάρη και η δράση του, πάντα αεικίνητος και αστραπόμυαλος ως εκ του φυσικού του ήταν.

Αυτό διακόπηκε απότομα όταν πάτησε τα 20 του χρόνια και συνέβηκαν τα παραπάνω, σε μια αποφράδα στιγμή. Τότε που μετά το τριπλό φονικό που διέπραξε για να σώσει την ζωή του, συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε ως στυγνός εγκληματίας, όπως τα γεγονότα για έναν εξωτερικό παρατηρητή έδειχναν. 

Τα πρώτα, σκληρότερα και περισσότερα χρόνια της φυλακής αμέσως μετά την πολύχρονη καταδίκη του, τα έκανε πολύ μακριά από το χωριό και τους ως τότε ορίζοντες του, στον νομό Χανίων. Αφού αρχικά τον μετέφεραν στην άλλη άκρη της Κρήτης, πάνω από τον κόλπο της Σούδας στο Ιντζεδίν, σιδηροδέσμιο σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής με το μικρό φορτηγάκι και τους ευάριθμους ένοπλους χωροφύλακες να τον έχουν σε απόσταση αφού είχε χαρακτηριστεί ως «ιδιαιτέρως επικίνδυνος».


Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: