Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ... 25

Ο πατέρας του Γεράσιμου που ασχολούνταν με τα κοινά στην επαρχία τους, είχε άκρες με τον βουλευτή και υπουργό της εποχής τον Πολυχρόνη τον Πολυχρονίδη. Τότε ήταν που προσπαθούσε να βάλει τον γιο του και κάποια άλλα παιδιά από τα τριγύρω χωριά του Αποκορώνου που είχανε τελειώσει το δημοτικό τουλάχιστον, στην Χωροφυλακή και την Πυροσβεστική που ζητούσανε προσωπικό. 

Όσοι κρίνονταν πως ξέρανε να «δώσουνε του γαιδάρου άχερα» πηγαίνανε στην Πυροσβεστική, οι υπόλοιποι στην Χωροφυλακή. Αυτό γιατί όπως λέγανε περιπαιχτικά, μια φωτιά που θα άναβε κάπου έπρεπε οπωσδήποτε να σβήσει πριν κάνει μεγάλη ζημιά, ενώ ένας κλέφτης που θα έμενε ασύλληπτος μια φορά, δεν αποτελούσε και τόσο κακό.

Τα κατάφερε εντέλει ο επαρχιώτης κομματάρχης κι έτσι κάποιοι «τυχεροί» νεαροί από το Νιο χωριό και τα γύρω χωριά βρέθηκαν στην Πυροσβεστική, ενώ στην Χωροφυλακή ο Γεράσιμος και ο Γιώργος ο μικρότερος αδερφός του Σταύρου. Που στην κατοχή ήταν πολύ μικρός και εν τω μεταξύ στα χρόνια που πέρασαν μέχρι τώρα, είχε γίνει έναν νεαρός άντρας που κόντευε τα δυο μέτρα, αποτέλεσμα της περίσσιας φροντίδας της μάνας τους προς το στερνοπαίδι της τα επόμενα ελεύθερα χρόνια, που κόντεψε να παθάνει από την πείνα και το κρύο στην ορεινή Ραμνή τότε. 

Ήθελε κι αυτός μαθές να φύγει από το χωριό μετά που γύρισε απολυμένος από την στρατιωτική του θητεία κάπου στα ορεινά ης Κοζάνης, να μην περάσει την ζωή του στα χωράφια, τελικά την πέρασε στην Χίο και την Σάμο όπου και παντρεύτηκε, σαν τροχονόμος ήρεμη και χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια. Με πρώτο σταθμό την Ρόδο, όπου ήταν η σχολή της Χωροφυλακής που πρωτοπήγανε για εκπαίδευση...

Τώρα που είχανε το νόμο με το μέρος τους, όλοι οι παραπάνω συγγενείς και οι λοιποί χωριανοί μαζί, κυνήγησαν τον Τσούρδο που του είχανε πολλά μαζεμένα για όλα τα χρόνια που ζούσε. Με πολλές ελαφρές και βαριές κατηγορίες φορτώθηκε (από κλεφτοκοτάς κατ' επανάληψη, καταδότης των Γερμανών, αυτόκλητος ρουφιάνος, καταπατητής χωραφιών ξενιτεμένων, καβγατζής, μέχρι τον αναίτιο ξυλοδαρμό και την απόπειρα ανθρωποκτονίας πρόσφατα) συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια «αυστηρά φυλάκιση». Κατά συγχώνευση, όπως είπαν οι δικαστές στο τέλος της δίκης.

Μα δεν τον ξεφορτώθηκαν από το σόι του Σταύρου ακόμη...Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: