Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ... 19

Ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους που βρέθηκε εκεί, είδαμε του Σταύρου το κίνητρο, άλλοι ήθελαν να ξεφύγουν από δικές τους ερινύες, κάποιοι κυνηγούσαν δόξα και μετάλλια, οι μόνιμοι στρατιωτικοί επιδίωκαν καθαρά μισθολογικά και συνταξιοδοτικά προνόμια που πέτυχαν να πάρουν στο τέλος του πολέμου με τη επιστροφή τους, βγαίνοντας οι ουσιαστικά κερδισμένοι της όλης εκστρατείας. Οι δε κυβερνώντες που τους έστειλαν εκεί έδειξαν εμπράκτως την αφοσίωση τους στα ιδανικά του Ελεύθερου Κόσμου όπως τούτος διαμορφωνόταν στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, όλοι όμως ήθελαν να γυρίσουν ζωντανοί πίσω στην πατρίδα που τους περίμεναν οι δικοί τους. Δεν συνέφεραν κανέναν οι πολλές περιττές απώλειες. Οι κομμουνιστές θα επιδίωκαν να ξεσηκώσουν τη λαϊκή κατακραυγή πάλι για την συμμετοχή της χώρας σε έναν μακρινό πόλεμο, όπου μάλιστα σημείωσαν μια ακόμη σημαίνουσα στρατιωτική ήττα οι ίδιοι.

Ο Σταύρος τραυματίστηκε ξώφαλτσα σε μια έφοδο. Μια εχθρική σφαίρα πέρασε ξυστά από τον αριστερό ώμο του προκαλώντας ένα επιπόλαιο τραύμα, κάτι που δεν τον εμπόδισε να κουβαλήσει με τον δεξί ώμο και χέρι έναν σοβαρότερα τραυματισμένο αξιωματικό στην επιστροφή. Ήταν δυο από τους 566 τραυματίες που μέτρησε η Ελλάδα σε κείνον τον πόλεμο, μα ευτυχώς δεν ήταν ανάμεσα στους 186 νεκρούς που άφησαν πίσω, όταν επέστρεψαν σώοι και αρτιμελείς, στα τέλη του '55.

Πριν φύγει από τη Νότια Κορέα, φρόντισε να κάνει κάποια ψώνια από εκεί, μεταξύ άλλων ένα μεγάλο πορσελάνινο σερβίτσιο κι ένα σετ ασημένια μαχαιροπήρουνα και σκεύη, που μοιρασμένο ίσα στα δυο αποτέλεσε μέρος της προίκας που θα έπαιρναν οι δυο μικρότερες αδερφές του, όταν θα παντρεύονταν την επόμενη δεκαετία. Και ένα ακριβό κουρδιστό ρολόι με μαύρο λουράκι, που έμελλε να αποτελέσει ιδιότυπο μήλο της έριδας σε ένα προξενιό μεταξύ της αδερφής του Μαρίας και του μέλλοντα άντρα της, που θα δούμε αργότερα...

Για τον εαυτό του και τους πολύ καλούς του φίλους όπως τον Μανώλη τον Πάπιτσο, κρατούσε μερικά αμερικάνικα στρατιωτικά πιστόλια Colt των .45'' που ήταν διαθέσιμα μόνο για αξιωματικούς. Όπως κι ένα γερό απόθεμα από αντίστοιχες σφαίρες. Άγνωστο πως τα μάζεψε και τα κουβάλησε από την Κορέα ως το Νιο Χωριό χωρίς να τα αντιληφτεί κανείς, καλά κρυμμένα όπως τα είχε μέσα στα μπαγκάζια με τα υπόλοιπα πράγματα και ρούχα που έφερε πίσω.

Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: