Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ... 18

Το αίτημα του έγινε δεκτό. Έτσι μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες, αρκετοί από την Κρήτη και τα χωριά της, χίλιοι νομάτοι μαζί με τους αξιωματικούς τους, ντύθηκαν την στρατιωτική στολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΕΚΣΕ) και βρέθηκαν να πολεμούν στον 38ο παράλληλο για την ελευθερία μιας άγνωστης χώρας που οι περισσότεροι δεν ήξεραν ότι υπήρχε προηγουμένως και σε ποιο σημείο του χάρτη ήταν. Σημασία για τον Σταύρο είχε πως ήταν πάλι ελεύθερος, το υπόλοιπο της ποινής του είχε χαριστεί και θα έμπαινε πάλι σε δράση μετά την ανάπαυση ενός έτους στη φυλακή. 

Αυτήν την έντονη επιθυμία του για δράση θα την πλήρωναν ακριβά οι κιτρινιάρηδες Βορειοκορεάτες και οι Κινέζοι κομμουνιστές που τους βοηθούσαν, κυριολεκτικά με τη ζωή τους όσοι βρίσκονταν μπροστά του στις επιθέσεις που πρωτοστατούσε. Με σφαίρες, με την ξιφολόγχη, με την ορμή του, αφάνιζε τον εχθρό και καθάριζε την ξένη χώρα. Η Ελληνική δύναμη σαν μέρος μιας Αμερικάνικης μεραρχίας συμμετείχε σε πολλές αποστολές, με εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα και πολεμικές επιτυχίες που προκάλεσαν τον θαυμασμό των συμμάχων. 

Στην πραγματικότητα κανείς από τους συμμετέχοντες Έλληνες δε νοιάζονταν για την τύχη της ξένης χώρας που πήγαν να βοηθήσουν. Οι σκληρές μάχες στις οποίες συμμετείχαν διεξάγονταν σε μία απομακρυσμένη από την πατρίδα χώρα, εντελώς άγνωστη και με ιδιάζουσες τραχείς κλιματολογικές συνθήκες. Οι συνεχείς βροχές στη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, μετέτρεπαν τις κοιλάδες της ορεινής αυτής Ασιατικής χώρας σε τέλματα αδιάβατα και νοσογόνα. Ακόμη τα άφθονα χιόνια και το δριμύ ψύχος του χειμώνα επαύξανε τις δοκιμασίες των μαχητών. 

Παρόλα αυτά το ηθικό του ΕΚΣΕ παρέμενε ακμαίο, η μαχητική του ικανότητα σε υψηλό επίπεδο και η θέλησή του για την τελική νίκη των φίλιων δυνάμεων ακλόνητη. Στο έδαφος οι Έλληνες μαχητές διεξήγαγαν έναν αγώνα κατά κανόνα σκληρό και αιματηρό. Ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή του πυρός αντιμετώπιζαν έναν εχθρό πολυάριθμο λόγω και της εμπλοκής Κινεζικών στρατευμάτων, ο οποίος μαχόμενος με φανατισμό και πείσμα δεν υπολόγιζε απώλειες. Κάτι που ανάγκαζε το μάχιμο προσωπικό να κοιμάται με τον ατομικό του οπλισμό σε άμεση χρήση.


Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: