Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

ΝΩΡΙΣ ΕΦΥΓΕΣ ΘΕΙΕ... 7

Εκεί ήταν που γνώρισε ο μεγάλος αδερφός ο Σταμάτης την Ελένη, την μετέπειτα σύζυγο του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους. Που απόκτησαν πολύ αργότερα, όταν γύρισαν πίσω κι έχτισαν από την αρχή το χωριό τους με τα χέρια τους, όπως όλοι οι λοιποί χωριανοί. Τα σκληρά χρόνια πέρασαν, αν και η κατοχή στην Κρήτη βάστηξε περισσότερο καιρό από την υπόλοιπη Ευρώπη & Ελλάδα, μέχρι λίγο μετά την πτώση του Βερολίνου και την συνθηκολόγηση.

Τελείωσε κάποτε όμως, οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες φύγανε και τότε ήταν που άρχισε τις προληπτικές εκκαθαρίσεις κατά των «κομμουνιστών κι αναρχικών» στον Αποκόρωνα και την Κίσσαμο ο Παύλος Γύπαρης από την Ασή Γωνιά και οι «άνευ θητείας χωροφύλακές» του, εμπειροπόλεμος αξιωματικός και πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου. Που μεταξύ άλλων ενεργειών βομβάρδισε με όλμους το χωριό Ραμνή κι «είχε απόφασιν να χαλάσει ορισμένα σπίτια προς παραδειγματισμόν, εάν δεν έσπευδαν να φωνάξουν απεγνωσμένως ότι παραδίδονται» όπως ο ίδιος έγραψε αργότερα.

Εμπειροπόλεμος καπετάνιος με αγωνιστική παρουσία στον Μακεδονικό αγώνα ενάντια των Βουλγάρων, στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο εναντίον των Γερμανών στην Αλσατία, επικεφαλής ένοπλων πολιτών στη Μάχη της Κρήτης, ο Γύπαρης ακολουθεί το '41 την εξόριστη κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Τον τοποθετούν φρούραρχο Αλεξάνδρειας ώσπου τον Μάρτιο του '44, αποσπάται στη Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων Πολέμου (ΔΕΥΠ) και διορίζεται από το Συμμαχικό Στρατηγείο Γενικός Αρχηγός των ανταρτών του Νομού Χανίων.

Με τις παραπάνω προληπτικές του ενέργειες συνέβαλε αποτελεσματικά στο να μην μπούνε ένοπλοι βουνίσιοι στα Χανιά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης σαν επανάληψη των Δεκεμβριανών της Αθήνας που αντίστοιχοι τέτοιοι δολοφονούσαν τους υπερασπιστές της πόλης και την λεηλατούσαν. Εδώ πρόλαβε και οργάνωσε επιτυχώς ένοπλη άμυνα με την «Εθνική Ανταρτική Ταξιαρχία» ενάντια στην κομμουνιστική προπαγάνδα και τους ένοπλους του ΕΛΑΣ,  αποτρέποντας ουσιαστικά την μετέπειτα εξάπλωση του συμμοριτοπόλεμου κι εδώ, πέρα από κάποιες αρχικές συμπλοκές θερμόαιμων.

Αυτοσυγκρατήθηκαν σε κάποιες προκλήσεις του οι Κρήτες κομμουνιστές και δεν έδωσαν συνέχεια, υπήρχε έντονο το πατροπαράδοτο της βεντέτας και κανείς δεν σκότωνε χωρίς αντεκδίκηση, δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς σε νησί, χωρίς έξωθεν βοήθεια όπως στην Βόρεια Ελλάδα που πλήρωσε το μεγάλο τίμημα.

Έτσι ήταν τα πράγματα εδώ τότε και σίμωνε ο καιρός να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία τα αγόρια που γίνονταν άντρες, την ώρα που αντί να ανορθωθεί η Ελλάδα μετά τον πόλεμο του '40 και την κατοχή του '41 - '45, μια άλλη απειλή κατά της εδαφικής της ακεραιότητας άρχιζε με τον συμμοριτοπόλεμο, που δεν θα αργούσε να ξεσπάσει κι ανοιχτά με προσχεδιασμένες κινήσεις...

Σύντομα η συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: